Рафинерија уља позитивно пословала

Марина Чигоја
Рафинерија уља позитивно пословала

Бањалука - Рафинерија уља Модрича остварила је у прошлој години позитиван пословни резултат, док су преостала три предузећа из групације "Нестро" - Рафинерија нафте Брод, "Нестро петрол" и "Оптима група" пословали са губитком.

У финансијском извјештају Рафинерије уља Модрича који је објављен на Бањалучкој берзи наводи се да је ово предузеће у прошлој години остварило добит од 28.074 марака, док је годину раније добит износила 238.878.

Укупни приходи предузећа лани су износили 82,51 милиона КМ, док су расходи износили 82,42 милиона марака.

Рафинерија нафте Брод лани је остварила губитак од 51,7 милиона КМ, што је за 2,4 милиона више у односу на 2011. годину када је губитак износио 49,3 милиона марака.

Укупни приходи предузећа лани су износили 87,4 милиона КМ, док су расходи износили 138,7 милиона марака.

Предузеће "Нестро петрол" остварило је губитак од 7,4 милиона КМ,  док је у 2011. години имало добит од 584.566 марака.

Укупни приходи овог предузећа у 2012. години су износили 277,9 милиона КМ, док су расходи износили 287,9 милиона марака.

Генерални директор Фабрике уља Модрича Перо Дугић каже да су у прошлој години остварили нешто мању добит у односу на 2011. годину, али да су лани имали и знатно више инвестиција.

- Ми смо у прошлој години остварили обим производње скоро у стоодстотном износу у односу на план, али смо имали лошији  финансијски резултат у односу на 2011. године из простог разлога што су цијене готових производа и базних уља у другој половини године пале, тако да смо и ми морали да се прилагођавамо тржишту и спуштамо цијене - рекао је Дугић.

Он је истакао да Рафинерија уља Модрича у овој години планира повећање и производње и прихода.

- Мислим да би ове године наши укупни приходи требало да пређу 100 милиона КМ - нагласио је Дугић.

Први замјеник директора "Оптима групе" Славко Шћепановић каже да је Фабрика уља Модрича једина у оквиру групације имала добит.

- Та добит је нижа од оне коју смо очекивали, али то је било из објективних разлога. Основни разлог исказаног нето губитка "Нестро петрола" је што смо, по препоруци  ревизора, морали да извршимо процјену капитала, тако да је тај губитак у највећем износу генерисан тиме што је процјена показала да капитал није био реалан. Дакле, губитак "Нестро петрола" није из пословања него из пада вриједности капитала - рекао је Шћепановић.

Он је истакао да су Рафинерија нафте Брод и "Оптима група" и планирале да послују са губицима и да је до краја модернизације односно до 2015. године тешко очекивати да оне изађу из минуса.

- На овом технолошком нивоу на којем се налази Рафинерија није могуће пословати позитивно - рекао је Шћепановић и додао су све планиране инвестиције у Рафинерији до сада извршене.

Инвестиције

Перо Дугић је истакао да је Рафинерија уља Модрича у прошлој години инвестирала знатна средства у модернизацију производње и инфраструктуру и додао да ће се тај процес наставити и у овој години. 

- Лани смо инвестирали око 13 милиона КМ, а ове године планирамо око 17 милиона марака - рекао је Дугић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана