Рафинерија у Модричи и Нестро петрол изашли из минуса

Марина Чигоја
Рафинерија у Модричи и Нестро петрол изашли из минуса

БАЊАЛУКА - Два предузећа из групације "Нестро", Рафинерија уља Модрича и "Нестро Петрол", остварила су у прошлој години позитиван пословни резултат, док су друга два, Рафинерија нафте Брод и Оптима група, остварили негативан резултат.

Рафинерија нафте Брод остварила је у прошлој години губитак од 46,8 милиона марака, док је губитак "Оптима групе" износио близу 100 милиона марака.

Према финансијском извјештају Рафинерије нафте Брод, укупни приходи Рафинерије износили су 87,8 милиона КМ и већи су за 32 милиона у односу на годину раније, док су укупни расходи износили 134,7 милиона КМ и такође су већи у односу на 2010. годину и то за 13 милиона КМ.

Укупне инвестиције у Рафинерију у прошлој години износиле су 30,5 милиона евра. Од 2008. године до 31. децембра 2011. у нову опрему у Рафинерији у Броду укупно је инвестирано близу 120 милиона евра.

Предузеће "Нестро петрол" имало је у прошлој години добит од 365.541 марака, у коју су урачунати и одложени порески приходи од 243.161 КМ, док је у 2010. години имало 4,1 милион КМ губитка. Укупни приходи "Нестро Петрола" лани су износили 238,5 милиона марака, док су расходи били 238,4 милиона КМ.

Рафинерија уља Модрича лани је пословала са добити од 238.878 КМ, док су у 2010. имали губитак од 71.517 марака.

Први замјеник директора "Оптима Групе" Славко Шћепановић каже да Рафинерија у Броду и Оптима група још увијек послују са губицима с обзиром на то да је технолошки Рафинерија још увијек застарјела.

- Дубина прераде нафте у данашњим условима не може дати позитивне резултате. Ми смо то знали и раније и због тога смо и планирали губитке. Имали смо избор, да Рафинерија проради за три или четири године када се заврши модернизација или да ради сво ово вријеме и да послујемо са губицима, јер због технолошких разлога није могуће пословати позитивно - казао је Шћепановић.

Додао је да су се, како је расла цијена нафте, Рафинерији повећавали губици.

- "Оптима група" је преузела највећи дио губитака Рафинерије на себе. Према плану Рафинерија нафте Брод требало би 2015. године да постигне позитиван финансијски резултат - нагласио је Шћепановић.

Инвестиције

Директор "Њефтегазинкора", кћерке фирме руског "Зарубежњефта", који је приватизовао Рафинерију нафте Брод, Јуриј Смирнов изјавио је раније да ова компанија планира у овој  години да инвестира 120 милиона евра, од чега 90 милиона у Рафинерију у Броду, а остало у Рафинерију уља Модрича, предузеће "Нестро петрол", те "Оптима групу".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана