Рафинерија ради на смањењу загађења

Марина Чигоја
Рафинерија ради на смањењу загађења

БAЊAЛУКA - Рафинерија нафте Брод на основу Плана активности, мјера и рокова за постепено смањење емисија, односно загађења животне средине прати ниво и квалитет издувних гасова из својих постројења.

У Министарству индустрије, енергетике и рударства Републике Српске наводе да је Рафинерија још у јулу 2009. године поднијела захтјев за одобрење овог плана.

- Овај план активности одобрило је Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију РС, а поштивање његове реализације прате надлежни инспекцијски органи - истакла је портпарол Министарства Aлександра Вукашиновић.

Она је подсјетила да се ради о постројењима која су изграђена прије доношења Закона о заштити животне средине и ратификације Конвенције ESPO.

Додала је да је посљедњи рок за подношење захтјева за еколошку дозволу за наведено постројење 31. август ове године.

Представници града Славонски Брод саопштили су јуче да је њихово Управно одјељење за грађевинарство, просторно уређење и заштиту околине затражило хитно укључивање предсједника и предсједника Владе Хрватске, као и низа надлежних министарстава у рјешавање проблема загађења ваздуха у Славонском Броду, за чије је загађење, наводе, крива Рафинерија нафте Брод. Истакли су и да је о овом проблему обавијештена и Делегација ЕУ у Хрватској.

- Подаци о загађењу ваздуха нису били доступни готово три мјесеца, а када су 10. јануара коначно објављени, утврђено је да се радило о честим и великим прекорачењима граничних вриједности. Како се загађење ваздуха од стране Рафинерије нафте у Броду и послије низа упозорења непрестано понавља, сматрамо да се овдје ради о међународном инциденту - саопштено је из управе Славонског Брода.

У писму послатом предсједнику и премијерки Хрватске наводи се да је прекорачење H2S било чак 41 пут изнад границе.

Вукашиновићева је подсјетила да ће према досадашњим инвестиционим улагањима, као и планом улагања до 2015. године, Рафинерија нафте Брод даље велику пажњу придавати достизању еколошких стандарда и заштите животне средине.

Постројења

Рафинерија нафте Брод раније је демантовала тврдње да је загађење ваздуха у Славонском Броду проузроковано радом њихових постројења.

- Мјерења нису показала било каква прекорачења дозвољених граничних вриједности према Правилнику о граничним вриједностима квалитета ваздуха и Уредби о граничним вриједностима загађујућих материја у ваздуху коју је донијела Влада Хрватске - навели су тада у саопштењу из Рафинерије Брод.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана