Рафинерија није узрок загађења

Марина Чигоја
Рафинерија није узрок загађења

БAЊA ЛУКA - Рафинерија нафте Брод демантује све тврдње да је загађење ваздуха у Славонском Броду проузроковано радом наших постројења, саопштено је јуче из бродске Рафинерије.

Поводом информација које су се посљедњих дана појавиле у хрватским медијима о загађењу ваздуха у Славонском Броду, из Рафинерије наглашавају да су ове тврдње неосноване.

- Загађење ваздуха у Славонском Броду није проузроковано радом постројења Рафинерије нафте Брод - наводи се у саопштењу.

Наглашавају да се у складу са одобреним планом активности са за постепено смањење емисије, односно загађења, у Рафинерији ради и мониторинг квалитета ваздуха и других параметара загађења.

- Мјерења нису показала било каква прекорачења дозвољених граничних вриједности према Правилнику о граничним вриједностима квалитета ваздуха и Уредбе о граничним вриједностима онечишћијућих материја у ваздуху коју је донијела Влада Хрватске - наводи се у саопштењу.

Додају да Рафинерија није добила никакве званичне акте, односно тужбу која се помиње у хрватским медијима.

Градоначелник Славонског Брода Мирко Дуспара, представници хрватског Министарстава заштите околине, Министарства спољних послова, Бродско-посавске жупаније и Завода за јавно здравство затражили су у петак да се оснује посебна комисија које ће јавност обавјештавати о стању у Рафинерији нафте у Броду, јавили су хрватски медији.

Дуспара је тада поновио захтјев да се стопира уговор о допреми нафте до Рафинерије у Броду док се у њена постројења не уграде потребни филтри за пречишћавање ваздуха.

Начелник општине Брод Милован Черек рекао је "Гласу Српске" да је ваздух у Броду чист, те да се у самом граду не осјети никакво загађење поготово не у мјери у којој се у хрватској јавности говори.

- Руководство Рафинерије предузима све мјере да се спријече сви потенцијални технолошки недостаци. Сматрам да се ова прича у Славонском Броду више користи за освајање политичких поена, него за бригу о здрављу становништва - казао је Черек.

Еколошка постројења

У саопштењу Рафинерије нафте Брод наводи се да је примјер позитивног улагања у заштиту животне средине овог предузећа покретање еколошких постројења за пречишћавање гасова, односно "Цлаус" постројења.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана