Рафинерија нафте у Броду: Модернизација па излазак из минуса

Марина Чигоја
Рафинерија нафте у Броду: Модернизација па излазак из минуса

Бањалука - Сва предузећа из групације “Нестро” остварила су у првој половини ове године негативан пословни резултат, а у овим компанијама истичу да су губици планирани с обзиром на то да се још ради модернизација постројења Рафинерије нафте у Броду.

У полугодишњем финансијском извјештају Рафинерије нафте Брод наводи се да је нето губитак предузећа око девет милиона КМ и он је дупло мањи у односу на исти период прошле године када је износио 18,3 милиона КМ.

Укупни приходи Рафинерије износили су 47,9 милиона и већи су у односу на исти период лани за 11,9 милиона. Укупни расходи у овој години износили су 56,8 милиона, а у истом периоду лани 54,4 милиона КМ.

Први замјеник директора “Оптима групе” Славко Шћепановић каже да Рафинерија у Броду и “Оптима група” још послују са губицима с обзиром на то да је технологија у Рафинерији застарјела.

- Док се не заврши модернизација Рафинерије, ми ћемо бити у губитку. То је планирани губитак и у самом старту смо знали да ће тако бити јер није могуће позитивно пословати док је Рафинерија на овом технолошком нивоу - нагласио је Шћепановић.

У финансијском извјештају Рафинерије уља Модрича за првих шест мјесеци ове године наводи се да је њихов нето губитак у овом периоду износио нешто више од три милиона марака, док је губитак у првој половини 2011. године износио 486.274 марака.

Укупни приходи Рафинерије уља Модрича у првом полугодишту 2012. износили су 36,8 милиона КМ и већи су за 6,5 милиона КМ у односу на исти период лани када су износили 32,3 милиона КМ.

Укупни расходи ове године износе 39,9 милиона марака, а у првих шест мјесеци 2011. године су били 32,8 милиона КМ.

Директор Рафинерије уља Модрича Перо Дугић каже да је један од разлога негативног пословања ове године чињеница да линија за производњу базних уља није радила 30 дана због ремонта у Рафинерији Брод.

- На основу плана производње и продаје минус за шест мјесеци је и очекиван. Очекујемо да ћемо овај резултат поправити у другој половини године и доћи на позитивну нулу - нагласио је Дугић.

Он је истакао да Рафинерија уља Модрича ове године има раст продаје, те да је за идући период обезбиједила неке значајне послове.

- Добили смо тендер у “Електропривреди БиХ” вриједан 1,3 милиона КМ, а потписали смо и уговоре са ТЕ Угљевик и ТЕ Гацко који су вриједни око два милиона - нагласио је Дугић.

Нето губитак “Нестро петрола” у првој половини 2012. године износио је два милиона, док је у истом периоду лани износио 2,1 милиона КМ.

Укупни приходи износили су 123,1 милион КМ, а у првих шест мјесеци 2011. године 104,7 милиона КМ.

Укупни расходи ове године износили су 125,1 милион КМ, а за шест мјесеци прошле 106,8 милиона КМ.

Начелник Одјељења за маркетинг и рекламу “Оптима групе” Раде Видаковић рекао је агенцијама да динамика инвестирања у Рафинерији нафте Брод, која се односи на ремонт постојећих и набавку нових постројења, иде планираним темпом.

Он је подсјетио да је ове године планирано улагање 97 милиона евра, а да је сљедеће године у плану највећа инвестиција у Рафинерију у Броду, вриједна 276 милиона евра.

Видаковић је рекао да је биланс пословања Рафинерије нафте  Брод негативан, јер раде са постројењем које има велики проценат сопственог губитка, а да би био смањен потребно је да се реализују планиране инвестиције и да се изграде нова постројења, која ће омогућити његово смањење.

Он је навео да се сопствени губици крећу око 12 одсто, а да би се позитивно пословало - сопствени губици не смију да прелазе шест одсто.

Ширење мреже

Почетком септембра биће отворена прва бензинска пумпа “Нестро петрола” у сарајевском насељу Блажуј, што је у складу са плановима да се ове и идуће године шири малопродајна мрежа на територији цијеле БиХ, првенствено у ФБиХ, изјавио је Раде Видаковић.

Он је навео да маркетиншке активности и испитивање тржишта треба да буду спроведени и на подручју Мостара, али и у другим градовима БиХ за које су заинтересовани, те додао да је у току испитивање тржишта у Србији, гдје се такође планира ширење мреже “Нестро петрол” пумпи.

- У току су преговори са ОМВ-ом. Спадамо у групу озбиљних понуђача, потенцијалних купаца пумпи ОМВ-а на тржишту Србије и Хрватске. Рано је говорити о томе какав ће резултат разговора и преговора бити - рекао је Видаковић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана