Рафи Грегоријан: Федерација БиХ мора да доведе ствари у ред

Жељка Домазет
Рафи Грегоријан: Федерација БиХ мора да доведе ствари у ред

Четврта транша из стенд-бај аранжмана са Међународним монетарним фондом (ММФ) тренутно је угрожена, али је важно истаћи да је ФБиХ преузела обавезе и дала обећања ММФ-у да ће спровести потребне реформе. Неконтролисано трошење кантона је велики дио тог проблема. Федерација мора да доведе ствари у ред.

Рекао је ово за "Глас Српске" први замјеник високог представника у БиХ Рафи Грегоријан, коментаришући посљедња саопштења амбасадора земаља чланица Управног одбора Савјета за примјену мира у БиХ (PIC).

- У ФБиХ проблем представљају и нереална обећања која су политичари дали грађанима 2006. године. Канцеларија високог представника и остатак међународне заједнице упозорили су ФБиХ на све то и прије него што су усвојили овај закон - рекао је Грегоријан.

* ГЛAС: Током протекле двије седмице амбасадори земаља чланица Савјета за примјену мира позвали власти да обрате пажњу на буџетску дисциплину у БиХ?

ГРЕГОРИЈAН: У првој изјави охрабрили су и позвали власти Федерације БиХ да испуне услове за четврту траншу из стенд-бај аранжмана са ММФ-ом, те нагласили колико је значајно да држава БиХ добије сва потребна средства како би могла да настави да извршава све своје уставне и законом дефинисане одговорности и надлежности. За разлику од ентитета, држава је живјела у оквиру и границама средстава које има на располагању. Држава није добила новац ни од Свјетске банке ни од ММФ-а да би се бавила проблемима из своје надлежности, док су ентитети добили готово милијарду евра финансијске помоћи од разних институција да би ријешили финансијске проблеме. Унутар Фискалног савјета БиХ ентитети желе да своју потрошњу повећају за идућу годину, а да државни буџет смање за више од 20 одсто. То би заиста имало катастрофалне посљедице за функционисање државе. Због тога су амбасадори Управног одбора PIC-а дали такву изјаву.

* ГЛAС: Федерација БиХ још не испуњава своје обавезе за четврту траншу из стенд-бај аранжмана са ММФ-ом. Не само да је на овај начин угрожен цијели аранжман са ММФ-ом, него и са Свјетском банком. Како ово коментаришете?

ГРЕГОРИЈAН: Тренутно је угрожена четврта транша ММФ-а, али је важно истаћи да је Федерација преузела обавезе и дала обећања ММФ-у да ће ове реформе спровести у замјену за новац који ће добити. Неконтролисано трошење кантона је велики дио тог проблема, али и нереална обећања која су политичари дали грађанима 2006. године. Канцеларија високог представника и остатак међународне заједнице упозорили су ФБиХ на све то и прије него што су усвојили овај закон. Федерација мора да доведе ствари у ред.

* ГЛAС: Већ више од годину није именован директор Управе за индиректно опорезивање БиХ, а из Синдиката УИО упозоравају на криминал у тој институцији?

ГРЕГОРИЈAН: И ове чињенице су одраз проблема које има Савјет министара БиХ, а који већ годинама не може да се усагласи о именовањима на челне позиције у појединим институцијама. Било је низ оптужби на дешавања у Управи за индиректно опорезивање, али пошто је ријеч о стварима које су под истрагом и контролом органа за спровођење закона, не би било умјесно да коментаришем истраге. Процес избора новог директора је спроведен и колико знам, Миро Џакула је био први кандидат, али како се врло често дешава приликом именовања, цијели процес бива исполитизован. Било би много једноставније и ефикасније када би само пратили закон и спровели именовање у складу с њим. Овдје говорим о именовањима уопште, а не само у УИО. Имамо ситуација гдје се на именовања чека по три-четири године. Напросто не може се логично правдати оваква ситуација и до именовања треба доћи што брже.

Одлазак

* ГЛAС: Да ли одлазите из БиХ у августу?

ГРЕГОРИЈAН: Без обзира на то да ли ћу отићи или не, остаћу ангажован у овој земљи и за ову земљу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана