Радусин: Све у вези малих хидроелектрана је у складу са законом

Срна
Радусин: Све у вези малих хидроелектрана је у складу са законом

Бијељина - Цијели процес у вези са додјелом концесије за изградњу малих хидроелектрана у Националном парку "Сутјеска" и израдом Студије утицаја на животну средину изведен је у складу са законом и веома транспарентно, рекла је Срни помоћник министра просторног уређења, грађевинарства и екологије Републике Српске Свјетлана Радусин.

Поводом критика које је потпредсједник НДП-а Здравко Крмсановић данас упутио због планиране изградње малих хидроелектрана и позива руководству Националног парка "Сутјеска" да поднесе оставку, Радусинова је рекла да је Крсмановић, уколико је мислио да нешто није у реду, требало да реагује 2006. године када су дате коцесије за изградњу.

"Садашњи директор Националног парка жСутјескаж Зоран Чанчар није обављао ову функцију када су додјељиване ове концесије. Крсмановић је тада био начелник општине Фоча и ако је сматрао да ту нешто није уреду могао је да реагује", рекла је Радусинова, која је помоћник ресорног министра за заштиту животне средине.

Она је подсјетила да су активности око изградње малих хидроелектрана у Националном парку "Сутјеска" покренуте још од 2005. године када је Влада Српске утврдила јавни интерес за изградњу око 100 мини хидроелектрана, међу којима и за оне у Националном парку "Сутјеска".

"Концесија за изградњу малих хидроелектрана у Националном парку жСутјескаж дата је још 2006. године. Свему томе претходила је израда Студије о додјели концесија од стране једне шпанске фирме за коју су инвеститори морали да плате од 25.000 до 30.000 евра", навела је Радусинова.

Чињеница је и то, каже Радусинова, да је Окружни суд из искључиво процедуралних разлога поништио рјешење о одобрењу Студије утицаја на животну средину за мини хидроелектране Хрчавке на ријеци Хрчавци.

"С обзиром да ми стојимо иза тога да је цијели процес изведен у складу са законом и веома транспарентно, Министарство ће затражити ванредно преиспитивање одлуке суда", рекла је Радусинова.

Потпредсједник НДП-а Здравко Крсмановић затражио је данас да руководство Националног парка "Сутјеска" поднесе оставку, јер "не чини ништа да би заштитили простор овог парка".

Он је рекао да је овај парк "не смије претворити у индустријску зону у којој ће бити изграђене хидроелектране, нити поклонити приватницима сумњивих намјера, који не маре за историјску баштину овог простора".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана