Радован Јелашић поднио оставку

Глас Српске
Радован Јелашић поднио оставку

БЕОГРAД - Гувернер Народне банке Србије Радован Јелашић поднио је јуче неопозиву оставку, наводећи да се ради о личним разлозима и да је његова одлука коначна, јавиле су агенције.

Он је на конференцији за новинаре казао да није било политичких притисака да поднесе оставку, те да ће наставити да ради до избора новог гувернера.

- После више од девет година у НБС, од којих три године као вицегувернер и тачно шест година као гувернер, затражићу престанак радног односа - саопштио је Јелашић новинарима.

Рекао је да функцију гувернера никад није схватио као једну удобну фотељу, гдје ће сачекати пензију, већ искључиво као професионални и стручни изазов.

- Мислим да сам, после девет година, довољно дуго провео у овој институцији и мислим да је добро да дођу неки други људи - нагласио је Јелашић и додао да још није потражио други посао, нити има конкретне понуде.

Јелашић је рекао да је о својој одлуци обавијестио предсједника и премијера Србије Бориса Тадића и Мирка Цветковића који су позитивно оцијенили његов досадашњи рад. 

Премијер Мирко Цветковић изјавио је да га је Радован Јелашић обавијестио јуче да ће поднијети оставку на дужност гувернера Народне банке Србије и да се договорио са њим да остане на том мјесту до избора новог.

Цветковић је рекао да му је жао што се Јелашић одлучио на такав потез, јер сматра да је добро водио НБС, без обзира на то што су национална банка и Влада Србије повремено имале несугласице.

Посљедњих мјесеци гувернер је водио "тихи рат" за курс динара, одолијевајући притисцима привредника и јавности.

Каријера

Радован Јелашић дипломирао је 1992. на Одсјеку за маркетинг Економског факултета у Београду. Три године касније магистрирао је у СAД, на Универзитету Илиноис у Чикагу, на тему "Управљање пословним руковођењем". За вицегувернера у Народној банци Југославије изабран је 22. децембра 2000. У то вријеме био је и члан савјета Aгенције за осигурање депозита, санацију, стечај и ликвидацију банака.

Народна скупштина Јелашића је именовала за гувернера НБС 25. фебруара 2004. године, а на ту функцију ступио је 1. марта исте године. Послије доношења новог Устава и Уставног закона, 26. септембра 2007. изабран је поново за гувернера централне банке са новим мандатом од пет година.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана