Радојичић: Највише ће се утицати на пољопривреднике

Агенције
Радојичић: Највише ће се утицати на пољопривреднике

БАЊАЛУКА - Предсједник Народне скупштине Републике Српске Игор Радојичић изјавио је данас да ће улазак Хрватске у ЕУ 1. јула наредне године имати и позитивних и негативних посљедица на БиХ, преносе агенције.

- Позитивно је да се земље региона, једна по једна, укључују и да имамо боље економске перспективе, јер улазак у ЕУ је, по правилу, свим земљама донио неки економски бољитак. То и за комшилук истовремено значи већу могућност спољнотрговинске сарадње и економске размјене - рекао је Радојичић.


Говорећи о негативним посљедицама, Радојичић је прије почетка семинара “Пријем Хрватске у ЕУ - посљедице и предности за земље окружења” подсјетио да је Хрватска једна од четири највећа спољнотрговинска партнера БиХ, те да ће на пољопривредне произвођаче утицати примјена нових прописа, који су већ почели да ступају на снагу на граници БиХ и Хрватске.


Он је рекао да ће проблем представљати и сертификати, признавање докумената, те недовољан број оспособљених лабораторија у БиХ и агенција које издају валидне и признате цертификате.


Професор на Факултету политичких знаности Свеучилишта Загреб Влатко Цвртила рекао је да се од 1. јула наредне године, када Хрватска постаје нова чланица ЕУ, мијења регионални контекст, јер остатак регије наставља процес стабилизације и придруживања, док Хрватска постаје пуноправна чланица.


Он је додао да би БиХ и Хрватска требале интензивно радити на прилагођавању законских регулатива које ће омогућити даљу економску сарадњу, а у супротном ће обје земље бити на губитку.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана