Радојичић на форуму у Бледу

B92
Радојичић на форуму у Бледу

Сарајево - Предсједник Народне скупштине Републике Српске Игор Радојичић учествује на традиционалном 8. Бледском форуму који данас почиње у Словенији.

Овај форум је прерастао у успјешну платформу стратешког дијалога на високом нивоу о кључним питањима и проблемима са којима се суочавају Европа и свијет у 21. вијеку.

Из Европског покрета у БиХ саопштено је да ће у раду овогодишњег форума учествовати и предсједници Аустрије и Словеније Хајнц Фишер и Борут Пахор, премијер Италије Енрико Лета, министри иностраних послова Словачке Мирослав Лајчак, Словеније Карл Ерјавец, Хрватске Весна Пусић, Србије Иван Мркић, БиХ Златко Лагумџија, Црне Горе Игор Лукшић, Македоније Никола Попоски, Индије Пренет Каур и Алжира Смаил Алаоуа.

На овом скупу, који ће трајати до 3. септембра, учествоваће и високи представник у БиХ Валентин Инцко и замјеник помоћника државног секретара САД Филип Рикер, те низ других угледних гостију из политичког, пословног и друштвеног живота Европе и свијета, као и представника дипломатског кора у Словенији.

Ове године ће у раду Бледског форума учествовати и представници Европског покрета, који су позив добили од министра иностраних послова Словеније Карл Ерјавец.

Током боравка на Бледском језеру представници Европског покрета имаће низ сусрета са учесницима овог значајног скупа.

Након окончања форума, у Љубљани ће у сриједу, 4. септембра, представници Европског покрета и локалних заједница из БиХ разговараће са градоначелником Љубљане Зораном Јанковићем о развоју сарадње локалних заједница ширег региона, коју заговара и иницира Европски покрет, чиме би БиХ коначно добила прилику да презентира значајнију позитивну домаћу грађанску и друштвену иницијативу проистеклу из БиХ, а да то нису иницирали међународни субјекти и донатори.

Представници Европског покрета и представници партнерских локалних заједница, који ће из БиХ учествовати у овом пројекту, раније су посјетили Загреб и Суботицу, чији су градоначелници Милан Бандић и Модест Дулић подржали ову иницијативу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана