Раднички протести у свијету и региону ФОТО

Aгенције
Раднички протести у свијету и региону ФОТО

Истанбул - Европа и овогодишњи празник рада дочекује протестима. Суочене с великом економском кризом, земље Европске уније боре се с незапосленошћу и изостанком привредног раста. Мјере штедње не дају жељене резултате, све је више оних у Европској унији који заговарају другачији приступ, преносе агенције.

Турска полиција употријебила је данас водене топове и сузавац да би разбила демонстрације код трга Таксим које су организоване поводом Међународног празника рада и забранила даље одржавање скупа у том централном дијелу Истанбула.

Забрана је уведена да би се избјегли евентуални проблеми током реновирања Таксим трга, традиционалне тачке окупљања Турака, саопштила је истанбулска полиција, а пренијела агенција АФП.

"Смрт фашизму. Живио 1. мај", викали су демонстранти који су се окупили на позив љевичарских партија и савеза.

Демонстранти су бацали каменице на полицију која је покушала да спријечи окупљање у дијелу Истанбула Бешикташ на око два километра од трга Таксим, пошто су сукоби избили у три насеља која доводе до трга Таксим, где су власти блокирале улице да би спријечиле демонстранте да дођу.

Канцеларију турског премијера Реџепа Тајипа Ердогана која се налази у Бешикташу, брани више десетина полицајаца који су стигли у оклопним возилима за сузбијање демонстрација, док је на улицама града распоређено на хиљаде полицајаца.

Дака: Траже смрт власника фабрике

Демонстранти у Даки захтJевају смртну казну за ухапшене власнике фабричких погона у срушеној згради у којој је више од 400 радница изгубило живот, преносе агенције.

Међународни празник рада - 1.мај постао је централна тачка радничког гњева у Бангладешу због незапамћене недавне катастрофе.

Неколико хиљада демостраната са црвеним заставама, узвикивали су "Објесите убице, објесите власнике фабрика" на улицама Даке на почетку низа протеста планираних широм земље на државни празник, пренијела је агенција АФП.

Упркос позивима бангладешког премијера Шеик Хасина да се "охладе главе", тензије због најсмртоносније катастрофе у земљи показују мало знакова да јењавају уз страх од новог насиља и вандализма у фабрикама текстила широм Бангладеша.

У Даки се 24. априла срушила осмоспратница у којој је моменту несреће налазило више од 3.000 људи који су радили у погонима пет текстилних фабрика претежно за западне компаније.

Мада се само дан раније појавила пукотина на конструкцији зграде, власници фабрика тражили су од запослених да наставе с радом и у рушењу зграде неколико сати касније погинуло је више од 400 особа, претежно жена, 149 се и даље води као нестало и око 2.500 је повријеђено, најновији су подаци о број жртва који су данас саопштени у Даки.

АФП додаје да синдикални активисти очекује да ће радници изаћи на улице широм Азије, гдје ће бити на десетинама хиљада протестних скупова поводом обиљежавања Међународног празника рада.

Грчка: Прослава 1. маја штрајком

Поводом обиљежавања Међународног празника рада - 1. маја, у Грчкој је у поноћ почео 24-часовни генерални штрајк против строгих мјера штедње, преносе агенције.

Организатори штрајка захтијевају стављање тачке на мјере штедње што је довело до шест узастопних година рецесије у земљи, а 24-часовна протестна акција очекује се да ће озбиљно поремети обављање јавних услуга у земљи.

Очекује се да ће јавни превоз лоше функционисати, трајекти ка и са грчких острва је заустављен, а болнице ће примати само хитне случајеве, наводи ББЦ.

Грчка полиција је стављена у стање приправности због страховања од понављања насиља виђеног током претходних протеста.

Из два највећа грчка синдиката - ГСЕЕ и АДЕДИ позвали су на "масовну мобилност" демостраната.

Синдикати су саопштили да ће се овај генерални штрајк фокусирати на захтјеве да се зауставе мјере штедње и наводе да су владине мјере довели до рекордног незапослености од 27 одсто, међу којима је скоро 60 одсто младих.

Загреб: 20.000 људи поручује влади да мијења смјер

На улицама Загреба у току је велики првомајски протест, на којем око 20.000 људи из свих крајева Хрватске транспарентима и повицима поручује хрватској Влади да промијени смјер своје политике.

Поворка је кренула са Трга Француске Републике улицом према Тргу бана Јелачића на протестни скуп.

На Трг Француске Републике дошло је стотињак аутобуса, а прикључили су им се бројни чланови синдиката из Загреба, те грађани и чланови различитих удружења који су подржали синдикални скуп, јављају хрватски медији.

Поворка је предвођена камионом са разгласом који слиједи ватрогасно возило са укљученом сиреном, а затим иде колона на чијем су челу синдикални челници с великим транспарентом "Мијењајте смјер!".

Скуп и руту којом се крећу демонстранти, који звиждаљкама, звечкама и металним бачвама стварају поприличну буку, обезбјеђује полиција и за сада све протиче без инцидената.

Окупљени поручују властима да мијењају смјер политике према отварању нових радних мјеста, покретању производње, солидарности, праведности и једнакости.

Мадрид: Протести због високе стопе незапослености

Два највећа радничка синдиката Шпаније ЦЦОО и УГТ позвали су раднике и незапослене да се придруже скуповима најављеним у цијелој земљи поводом Међународног празника рада – 1. маја.

У колумни у листу "Ел економиста" секретар Синдиката ЦЦОО Ињасио Фернандез Тосо оцијенио је да је влада неодговорна, јер је дозволила високу стопу незапослености - од 27 одсто.

Кандидо Мендез, вођа синдиката УГТ рекао је да чињеница да у Шпанији има више од шест милиона незапослених оправдава протесте за 1. мај.

Протести поводом Међународног празника рада организовани су у већини европских градова, укључујући Атину, Истамбул и Москву.

У Атини је око 1.000 полицајаца распоређено на улицама због могућег насиља током окупљања радника.

- Наша порука је јасна. Доста са мјерама шедње које повређују људе и сиромашне чине још сиромашнијим - рекао је Илијас Илиопулос, генерални секретар Синдиката радника јавног сектора.

Он је додао да влада мора да поништи мјере штедње, јер народ више не може да издржи.

У Истамбулу је дошло до сукоба полиције и демонстраната у центру града. Полиција покушава да забрани демонстрантима да уђу у сам центар на трг Таксим, јер страхује од евентуалног вандализма.

Два полицајца повријеђена су када су их демонстранти гађали камењем и металним предметима, јавила је државна телевизија ТРТ.

У Русији се очекује да ће на парадама и протестима поводом Међународног празника рада учествовати око 1,7 милиона људи, што је вишеструко мање од неколико милиона, колико је знало да учествује у вријеме Совјета.

Београу: Радници имају све мање права

Неколико стотина чланова радника Савета самосталних синдиката Србије, окупило се данас у 11 часова на Тргу Николе Пашића како би прославили међународни празник рада и скренули пажњу јавности на тежак положај радника у Србији.

Међу окупљенима, који су дошли из свих крајева Србије, могли су се видјети транспаренти на којима је писало "протести за будућност наше дјеце". 

Са разгласа чуле су се пјесме групе Београдски синдикат, док су представници синдиката повремено поздрављали окупљене, као и све оне који данас морају да раде и који су на својим радним мјестима, "како би Србија нормално функционисала". 

Једногласно су рекли да скрећу пажњу на обичног човјека и да "се сви боримо за елементарна људска права". 

- Ту смо да дигнемо глас за спас свих нас - узвикивали су представници.

Окупљени су кренули у протестну шетњу која ће бити централним градским улицама, од Трга Николе Пашића, Дечанском до Дома омладине, Коларчевом, преко Теразија, и назад до Трга Николе Пашића.

У обиљежавању Првог маја учествују Самостални синдикат металаца Србије, Самостални синдикат запослених у пољопривреди, прехрамбеној, дуванској индустрији и водопривреди Србије, Синдикат радника грађевинарства И ИГМ Србије, Синдикат управе Србије, Самостални синдикат хемије и неметала Србије.

Такође, учествују и Самостални синдикат трговине Србије, Синдикат радника шумарства и прераде дрвета Србије, Синдикат запослених у комунално-стамбеној дјелатности Србије, Самостални синдикат радника енергетике и петрохемије Србије, Самостални синдикат естрадних уметника и изводјача Србије и Самостални синдикат поштанских радника Србије, наводи се у саопштењу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана