Радницима забранили да прате рочиште

Маријана Миљић
Радницима забранили да прате рочиште

БAЊAЛУКA - Предузеће "Метал" на рочишту у Окружном привредном суду јуче у Бањалуци, којем радници нису могли да присуствују, још једном је избјегло стечај и то због непотпуног извјештаја судског вјештака о стању у фирми.

За разлику од директора прњаворске компаније "Душанић" Петра Душанића, чија фирма због потраживања од око 10,7 милиона марака већ трећи пут покушава да отвори стечај над "Металом", радницима бањалучког предузећа био је забрањен улазак у суд.

Директор бањалучког "Метала" Бране Милошевић рекао је да је одлука о судбини овог предузећа одгођена за 15 дана, јер је затражена допуна извјештаја судског вјештака.

- Комплетирање извјештаја затражено је, између осталог, због пријава које су поднесене против Душанића - рекао је Милошевић и додао да је срамно да радници стоје испред суда, док Душанић присуствује рочишту.

Предсједник Синдикалне организације бањалучког предузећа Зоран Јањић рекао је да радници нису задовољни понашањем судије према запосленима.

- Радници "Метала" дошли су да присуствују рочишту, а не да протестују испред суда - рекао је Јањић и додао да запослени сумњају у исправност рада суда и да ће тражити изузеће судије.

Радник "Метала" Зоран Топић, који је у фирми запослен већ 30 година, каже да су разочарани понашањем, јер су јуче чекали три сата да присуствују рочишту и то све узалуд.

- Жељели смо само да знамо каква је судбина предузећа, јер се то нас директно тиче - рекао је Топић.

Петар Душанић, који у "Металу" има 22 одсто акција, рекао је "Гласу Српске" да има право да присуствује рочишту и да га "не интересују радници, нити било ко други".

Aдвокат компаније "Душанић" Зоран Бубић каже да радници нису присуствовали рочишту јер се претходно нису најавили.

- У суд је дошао велики број запослених и није било могуће да сви присуствују рочишту - рекао је Бубић и додао да ће и даље инсистирати на томе да се покрене стечај над "Металом".

Основни суд у Бањалуци одбацио је у јулу прошле године захтјев компаније "Душанић" за покретање стечаја у "Металу", оцјењујући га недопуштеним, а и претходни овакав захтјев Душанићеве фирме, годину раније, суд је одбацио са готово истим образложењем.

Полиција

Радници "Метала" јуче су неколико пута покушали да уђу у зграду Окружног привредног суда у Бањалуци, али их је у томе спријечила полиција. Више од сат, десетак полицајаца чувало је улаз у суд, а сваког радника који успио да уђе у зграду изгурали би напоље.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана