Радницима призната потраживања за плате

Милка Милуновић
Радницима призната потраживања за плате

БAЊA ЛУКA - На трећем испитном рочишту за фабрику у стечају "Енергетика", која је некад пословала у саставу пословног система "Инцел холдинг" Бања Лука, протекле седмице у Основном суду у Бањој Луци, признато је додатних 104.066 марака потраживања за плате, рекла је стечајна управница Зора Булатовић-Кременовић.

Ова средства односе се на исплате заосталих плата према девет бивших радника "Енергетике" који су пријавили потраживања за плате и отпремнине.

- Радници су пријавили 119.008 марака и од тог износа оспорено је 14.942 марака, а признато 104.066 марака - рекла је Кременовић-Булатовић.

Она је навела да је у "Енергетици" пријављено укупно 22.695.712 марака дуговања према свим повјериоцима и да је од овог износа оспорено 11.465.371 марака, што је више од половине пријављених потраживања.

Стечајна управница је истакла да очекује да ће Влада РС подржати продају некретнина фабрике у стечају, јер на шест лицитација које су одржане у протекле двије године, "Енергетика" није пронађен купац.

- Било је заинтересованих купаца, али још нема озбиљних понуда. Цијена фабрике износи 11.113.000 марака, што је знатно ниже у односу на цијену која је одређена у стечају - рекла је Кременовић-Булатовић.

Имовина "Енергетике" процијењена је на 15,8 милиона марака и чине је постројења која се користе за производњу и дистрибуцију електричне и топлотне енергије, као и земљиште и неколико пословних објеката.  

Предузеће радницима и другим повјериоцима дугује 6,5 милиона марака. Због задужења и немогућности исплате дугова, у "Енергетици" је 30. јуна 2008. године, на захтјев радника, покренут је стечај.

Стечајна управница напомиње да је "Енергетика" главни снабдјевач електричном енергијом бившег пословног гиганта "Инцел", те да је покретање производње могуће једино ако се за предузеће пронађе инвеститор који ће уложити новац у модернизацију постројења и отварање нових радних мјеста.

Ревитализација

Стечајна управница је рекла да је о проблемима у спровођењу стечаја у "Енергетици" разговарала и са помоћником министра индустрије, енергетике и рударства РС Ђуром Грбићем. Истакла је да постоји иницијатива да се "Електрокрајина" и Град Бања Лука укључе у пројекат ревитализације ове фабрике која је од виталног интереса за производњу и снабдијевање топлотном и електричном енергијом комплетног "Инцела".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана