Радницима плате прњаворског “Рибњака” тек крајем године

Анита Јанковић Речевић
Радницима плате прњаворског “Рибњака” тек крајем године

ПРЊАВОР - Предузеће “Рибњак” у стечају из Прњавора тренутно послује без прихода, прву зараду очекују тек крајем године, за када је планиран нови излов рибе, а новцем од продаје планирају да исплате једнократне накнаде запосленима, који сада раде без плате.

Стечајни управник прњаворског “Рибњака” Радомир Предојевић рекао је за “Глас Српске” да је ово предузеће једно од ријетких у стечају које је у претходном периоду успјело стати на ноге, сачувати, па чак и увећати стечајну масу.

- Захваљујући излову који смо имали крајем новембра прошле године успјели смо 2022. завршити веома добро. Новцем од продаје рибе измирили смо све обавезе које су настале у току стечајног поступка, почевши од плата, пореза и доприноса према радницима, трошкова струје, воде, апсолутно свега. Дошли смо на нулу, што је резултирало и великим задовољством запослених који годинама нису примали плату, нити су им уплаћивани доприноси - рекао је Предојевић.

Он је истакао да све надолазеће обавезе у овој години не измирују јер нема излова рибе, а самим тим ни прихода.

- Обавезе које ће се акумулирати током године измирићемо након идућег излова који опет планирамо током божићног поста. Са радницима смо се договорили да им тада исплатимо једнократну накнаду за свих 12 мјесеци и они су се сложили да наставе радити под тим условима - објаснио је Предојевић додавши да имају шест радника који имају уговоре о дјелу. 

Он се нада да ће ускоро са министром пољопривреде, шумарства и водопривреде имати састанак на којем планира да затражи подршку за порибљавање.

- Влада РС дала нам је лани новац, захваљујући чему смо извршили порибљавање са око пет тона рибе. Ако желимо јачи излов, занављање новим јединкама потребно нам је и овог прољећа. На тржишту влада велика потражња за шараном, чија производња је у опадању и свакако би било од изузетног значаја да се порибљавање обави до краја маја, тако да ћемо по свим линијама настојати да обезбиједимо новац за те намјене, као и за набавку хране - казао је Предојевић.

Подсјетио је да је стечајна маса предузећа прије двије године процијењена на 10,5 милиона марака, али вјерује да је та вриједност сада и већа.

- За сада није реално очекивати да предузеће изађе из стечајног поступка јер док год правосудни органи не дају коначно рјешење о власничким односима, не можемо причати о затварању стечаја. Очекујемо да се током године те парнице разријеше, да ће до децембра бити пуно јаснија ситуација у вези са власничком структуром, те да ће се власти очитовати шта даље, хоће ли рибњак ићи у јавну продају или ће држава преузети предузеће на себе - навео је Предојевић.

У жижу јавности “Рибњак” је доспио у јулу 2021. године након угинућа велике количине рибе, али је тадашња стечајна управница Наташа Косић успјела да санира рибњак и створи услове за излов рибе.

Чишћење

Радомир Предојевић наводи да је у току прољећно чишћење рибњака.

- Врши се отклон грана, чишћење наслага и све друге неопходне активности како бисмо одржали рибњак. Ако се не коси редовно, шибље и растиње зачас подивљају и због тога је неопходно да имамо раднике - казао је Предојевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана