Радници "Униса" добили битку, Влада одобрила 360.000 КМ за социјално збрињавање

Милијана Латиновић
Радници "Униса" добили битку, Влада одобрила 360.000 КМ за социјално збрињавање
Foto: ГС | Радници "Униса" добили битку, Влада одобрила 360.000 КМ за социјално збрињавање

ДЕРВЕНТА - Радници дервентске Фабрике цијеви "Унис" у стечају добили су једну од највећих битака јер је Влада РС на данашњој сједници одобрила Програм социјалног збрињавања за њих и за те намјене издвојила око 360.000 марака.

Преговори су трајали веома дуго а у рјешавање проблема била су укључена три министарства. Захваљјујући овој одлуци Владе 12 радника који су одавно стекли услове коначно ће бити пензионисани, а за све остале биће уплаћени доприноси за осигурање ради остваривања права радника "Униса" на Заводу за запошљавање.

- Задужује се Министарство финансија да из буџета Српске или из других извора средстава која се наплаћују и распоређују преко трезора, обезбиједи 358.557 КМ, за уплату доприноса за осигурање од незапослености и за уплату доприноса за пензијско-инвалидско осигурање Фонду ПИО за 12 радника који са том уплатом испуњавају услове за пензију – стоји у закључку Владе РС који ступа на снагу даном доношења.
Радници који су читав радни вијек провели у "Унису" не крију одушевљење.

- Данас ми је посебно срећан дан. Стекао сам услове за пензију још прије годину и ево коначно сам дочекао да се пензионишем – поручио је један од радника "Униса" Бранко Рауковић.
Представница повјерилаца из реда радника "Униса" Радослава Миланковић каже за "Глас Српске" да су се све ове гоине радници борили за ово.

- Годинама се боримо и свјесни смо да сигурно нећемо добити зарађене плате, али нам је циљ био да нам се увеже радни стаж и да они који су стекли услове оду у заслужену пензију. Ова одлука Владе буди наду за мирнију старост – поручила је Миланковићева, захваливши премијеру Радовану Вишковићу, народном посланику Игору Жунићу и свима који су помогли да се овај проблем коначно ријеши.

Предсједник Синдиката металске индустрије и рударства РС Тане Пеулић рекао је да су и он и радници коначно одахнули.

- Од отварања стечаја до данас обавио сам најмање 20 састанка по питању збрињавања радника "Униса" и драго ми је да смо то коначно ријешили. Уплатиће се 243.000 за 114 радника код Завода за запошљавање по основу незапослености, а преостали износ за пензионисање 12 радника, а за остале како ко буде одлазио у пензију рјешаваће се сукцесивно - рекао је Пеулић.

Жунић који је о проблемима "Униса" говорио гдје год је могао казао је за "Глас Српске" да су проблеми у некадашњем привредном гиганту Посавине трајали годинама, те да су се радници посљедњих осам мјесеци жустро борили за остваривање својих права.

- Све ово је мало прекинула корона, али преговори су се водили на три различите стране и то није било једноставно. Састајао сам се са радницима кад год је било могуће и вјерујем да смо сви заједно урадили праву ствар. Честитам радницима који су били упорни и истрајни - рекао је Жунић изразивши наду да ће се у процесу стечаја јавити неко ко би "Унис" поново дигао на ноге.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана