Радници у фабрици Лијановићи гладују

Тања Шикањић
Радници у фабрици Лијановићи гладују

БAЊAЛУКA - Радници подручне јединице месопрерађивачког предузећа "Лијановићи" у Лакташима штрајкују од понедјељка, јер им није исплаћено седам плата, а доприноси им нису уплаћивани посљедње двије године.

Око четрдесет радника овог предузећа, који у страху од отказа нису жељели да им наводимо име, кажу да су до сада безброј пута били преварени лажним обећањима руководилаца и власника овог предузећа, који су им мјесецима обећавали да ће им исплатити заостале плате и уплатити доприносе.

- Ми смо највише огорчени на чињеницу да се власник и директор овог предузећа, Јерко Иванковић-Лијановић и Милорад Бахиљ, налазе на министарским функцијама у ФБиХ, они су представници власти, живе луксузним животом, а ми, који радимо у њиховој фирми, немамо шта да једемо - каже један од радника.

Он додаје да су радници разочарани тиме што власници овог предузећа, као министри, креирају законе, које већ годинама сами крше, не поштујући основна права радника.

- Оно што је превршило сваку мјеру, био је приједлог руководилаца ове фирме да се ми, који смо пријављени, добровољно одјавимо из предузећа и да нам тај дио новца, којим су требали бити уплаћивани доприноси држави, убудуће дају мимо банке. Неки радници су пристали на то, али од тада до сада нисмо добили ни основну плату, а камоли тај дио - каже један од огорчених радника.   

Радници тврде и да власник фабрике "Лијановић" из Широког Бријега Јерко Иванковић-Лијановић, који обавља функцију федералног министра пољопривреде, водопривреде и шумарства и директор Милорад Бахиљ, актуелни министар трговине у ФБиХ, од када су основали подружницу предузећа у Лакташима, ни за једног радника, којем су дали отказ, нису исплатили отпремнине.

- Успијевали су то да избјегну, тако што су сваке двије године, таман колико је било потребно да радници остваре право на отпремнину, мијењали назив овог предузећа, те су на тај начин успјешно избјегавали обавезе према радницима - каже један од штрајкача.

Ова подружница у Лакташима је, како прича, од оснивања 2004. године до сада четири пута мијењала назив. Прво се звала "МИ-МО", затим "Фармер", послије двије године, иста фирма је пререгистрована под именом "Фарко", а сада се ова подружница фабрике "Лијановићи" зове ЗДИ "Продукт". За све вријеме фабрика је обављала исту дјелатност.

Како су нам јуче рекли радници, који од штрајка неће одустати све док им се не исплате бар три заостале плате, умјесто обраћања руководства, поручено им је да ће добити отказе уколико наставе да траже своја права.

Руководилац фабрике ЗДИ "Продукт Лијановићи" у Лакташима Данијела Бахиљ, коју смо јуче затекли у просторијама управе, рекла је да није овлашћена да даје изјаве за медије, те да се обратимо власницима фабрике у Широком Бријегу, који јуче нису одговорили на наша питања.

Штрајк глађу

Радник са најдужим радним стажом, Срећко Мијатовић, који у овој подружници ради већ осам година, од недјеље увече спава испред фирме, штрајкујући глађу, на шта се, како каже, нису ни осврнули његови послодавци, који су му само рекли да му неће исплатити три заостале плате, колико је тражио да би престао штрајковати глађу. 

- Доприноси ми нису уплаћивани више од двије године, радим без икаквих примања више од два мјесеца, а и прије два мјесеца ми је уплаћено пола плате, од које се не може ни преживјети - каже Мијатовић, који од куће до посла иде пјешке два и по сата, јер нема новца за превоз.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана