Радници у БиХ најмање осјетили кризу

Никола Лугић
Радници у БиХ најмање осјетили кризу

БAЊAЛУКA - Запослени у предузећима у БиХ економску кризу осјетили су мање од радника у Србији и Хрватској, показало је истраживање спроведено међу радницима у ове три земље.

Према подацима до којих су дошли интерент портали Посао.ба из БиХ, Мој посао из Хрватске и српски Инфостуд, кризу у фирмама у којима раде осјетило је 70 одсто радника у БиХ , 74 у Србији, те 76 процената запослених у Хрватској.

- Радници у БиХ, у односу на испитанике из друге двије земље, увјеренији су да економска криза не утиче, нити ће утицати на предузеће у којем раде - показало је истраживање.

На питање на који начин је економска криза утицала на компанију у којој раде, 21 одсто испитаника из БиХ одговорило је да је то било отпуштање, док је такав одговор дало 46 одсто радника у Хрватској и 39 одсто у Србији.

- Запослени у све три земље највећи утицај кризе осјетили су на личним дохоцима, те замрзавању нових запошљавања - наводи се у истраживању портала.

Када се ради о трајању кризе, девет одсто испитаника у БиХ сматра да је криза већ прошла, а 12 процента наводи да ће се утицај рецесије осјетити још мање од годину.

Када се пореде одговори о пословној будућности запослених у идуће двије године, испитаници у БиХ су најпесимистичнији.

- Чак десет одсто испитаних радника у БиХ сматра да ће стање у предузећу у којем раде бити све горе. Исти одговор је дало четири одсто испитаних из Србије, те осам одсто радника у Хрватској - наводи се у истраживању.

Директор Економског института Бањалука Душко Јакшић каже да је слаба или потпуна неукљученост БиХ у свјетско тржиште, разлог што се економска криза у предузећима мање осјетила него у Србији и Хрватској.

- Привредници у региону више су заступљени на иностраном тржишту, па су и економска колебања осјетили јаче него предузетници у БиХ - рекао је Јакшић.

Он је додао да је у Српској срећна околност што су се у опоравку тржишта, најприје тражили полупроизводи и сировине, што су главне ставке у извозу РС.

Повећање плате

Када је ријеч о повећању плате, девет одсто испитаних радника у БиХ тврди да су им дохоци у прошлој години порасли, у односу на пет одсто испитаника из Хрватске и седам одсто из Србије. Повећање плате не очекује 59 испитаника у БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана