Радници Шећеране ступили у штрајк

Марина Чигоја
Радници Шећеране ступили у штрајк

БAЊAЛУКA - Радници "Фабрике шећера" Бијељина који већ седам мјесеци нису примили плату ступили су јуче у штрајк, тражећи од надлежних институција да пронађу рјешење за ово предузеће.

- Молимо да све институције у БиХ, одговорни представници Републике Српске и потенцијални инвеститор хитно, односно у року од пет дана изнађу рјешење и омогуће да фабрика настави са радом како би се спријечила могућа вишемилионска штета - наводи се у допису који су радници упутили Влади РС и свим надлежним институцијама у Српској и БиХ.

Технички директор овог предузећа Раде Раковић рекао је "Гласу Српске" да радници траже да се статус фабрике ријеши под хитно, да она настави са радом и да се исплате потраживања радника.

- У циљу нам је да фабрика настави да ради, јер је она највећи прехрамбени гигант у БиХ. Не можемо се помирити с тим да будемо жртва једног човјека - већинског власника Зорана Ћопића или неких административних препрека - казао је Ракић и додао да фабрика у свом производном ланцу запошљава више од 10.000 људи.

Запослени у допису истичу да ће по позитивном рјешењу статуса фабрике бити спремни да даноноћно раде на припреми фабрике и остварењу задатака из Плана ремонта и реконструкција за 2011. годину.

Министар пољопривреде, водопривреде и шумарства Српске Мирослав Миловановић рекао је раније да будућност бијељинске "Шећеране" у овом тренутку није свијетла, а да проблем нису само дуговања према радницима, већ и велика дуговања према добављачима.

Он је подсјетио да нису успјели преговори са јединим заинтересованим инвеститором, Пољопривредном задругом "Јанковци" из Хрватске који су трајали шест мјесеци, јер због непостојања правне могућности Влада није могла дати овом инвеститору гаранцију на око 63 одсто акција "Шећеране".

За рјешење питања опстанка "Шећеране" чека се одлука Специјалног тужилаштва Српске у "случају Зорана Ћопића", који је у априлу ухапшен под сумњом да је "Шећерану" у Бијељини искористио за прање новца нарко-боса Дарка Шарића.

Запослени

"Фабрика шећера" у сталном радном односу има 210 радника, више од 200 радника у сезони, а више од 3.000 домаћинстава је ангажовано за производњу шећерне репе на подручју Семберије и Посавине, затим око 400 аутопревозника са механизацијом, те више од 50 малих и средњих предузећа и занатских радњи на пословима ремонта.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана