Радници се за повишицу одричу одмора

Марина Чигоја
Радници се за повишицу одричу одмора

Бањалука - Када би могли бирати између повишице или више дана годишњег одмора, чак 79 одсто радника у БиХ изабрало би већу плату.

Показало је ово истраживање портала Посао.ба, у којем се наводи да овај податак  говори о незадовољству када је у питању висина плате.

- Чак 54 одсто запослених ради викендом, а за 36 одсто оних који раде викендом суботе се рачунају у дане годишњег одмора - наводи се у истраживању.

Највећи број запослених има максимално од 14 до 18 дана годишњег одмора и углавном су задовољни дужином одмора. Без обзира на број слободних дана, запослени у БиХ планирају искористити своје годишње одморе па ће тако 73 одсто испитаника отићи или је већ отишло на годишњи одмор.

Према истраживању, 52 одсто испитаника рекло је да годишњи одмор могу искористити у неколико дијелова. Остали одмор смију подијелити на свега два дијела или га искористити одједном у цијелости.

Годишњи одмор у потпуности не искористи 38 одсто испитаних, а најчешћи разлози су претрпаност послом, те притисак послодавца.

- На годишњи одмор у вријеме кад им то одговара може отићи 43 одсто испитаних под условом да се унапријед договоре са послодавцем о термину - истиче се у истраживању.

Предсједник Савеза синдиката РС Ранка Мишић каже да је и Синдикат спровео слично истраживање и да је оно показало да су радници спремни "продати" свој годишњи одмор због веома лоше економске ситуације, прије свега, у реалном сектору.

- Радници би радије изабрали да не иду на годишњи, јер су им плате ниске. И када користе годишњи одмор, то је најчешће десет радних дана, док у развијеним земљама годишњи траје четири седмице - казала је Мишићева и додала да су ниске плате и страх од губитка радног мјеста утицали на то да се и сами радници почињу понашати на своју штету.

Доступност

Највећи број испитаника, њих 43 одсто, док су на годишњем одмору не мора размишљати о послу, док 24 одсто испитаних увијек мора бити доступно послодавцу и клијентима.

- Испитаници су у великом броју морали прекидати годишњи одмор због посла. Тако је 29 одсто испитаних одмор прекидало више пута, док је 21 одсто испитаника одмор морало прекинути једном - наводи се у истраживању.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана