Радници не одустају од својих захтјева

Жељка Домазет
Радници не одустају од својих захтјева

ИСТОЧНО СAРAЈЕВО - Око 400 радника "Енергоинвест- Расклопне опреме" из Источног Сарајева штрајкују од прошле седмице тражећи од већинског власника предузећа "Југотрејд" из Београда да им уплати заостале плате, доприносе и испоштује све клаузуле купопродајног уговора.

Како за "Глас Српске" каже члан Штрајкачког одбора "Расклопне опреме" Констадин Џебо, радници не могу живјети ни од каквих превара и обећања које им је прије мјесец дана дао власник овог предузећа Љубомир Јовановић.

- Дугују нам четири и по плате, а самодоприноси нису уплаћени десет мјесеци. Власник такође није измирио ни обавезе које је преузео куповином предузећа тако да су радници остали и без 20 плата које је према слову купопродајног уговора морао да исплати - истакао је Џебо.

Он је додао да је власник имао обавезу да за три године запосли још 600 радника, али да то није учинио. Џебо наглашава да је само за посљедњи мјесец дана фабрику напустило тридесетак радника, углавном инжењера.

- Од обећања не можемо живјети и нећемо одустати од штрајка све док се сви наши захтјеви не испоштују до краја - каже радник Недељко Спасојевић.

Он је додао да сви радници редовно долазе на посао, али да не раде све док се њихови захтјеви не испоштују. Спасојевић каже да им се нико од руководства предузећа није обратио до сада.

Радник Предраг Шиљевић каже да је у прошлој години већински власник од "развојне банке" добио око 500.000 марака за подстицај производње, а да радници не знају шта је са тим новцем ни камо је отишао, те да од њега никакве користи нису видјели ни радници ни предузеће.

- Није истина да немамо посла, али ми не можемо радити док наше породице гладују. Ускоро истичу три године како смо продати већинском власнику и бојим се да ћемо сви на улицу, а да ће власник продати сву имовину предузећа - каже пословођа у "Расклопној опреми" Драган Гвозденовић.

Из предузећа "Југотрејд" од руководства јуче се нико није огласио.

Пензије

Радник Миливоје Кнежевић каже да је стекао све услове за пензију, али да не може да оде јер нису уплаћени доприноси.

- У предузећу сам 40 година. Нисам једини који би могао отићи у пензију и у овом тренутку у предузећу нас има тридесетак. Да се уплате плате и доприноси могли бисмо одмах да идемо у пензију и оставимо простора да се запосли нових 30 радника, младих људи који чекају да раде - каже Кнежевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана