Радници Лијановића не одустају од захтјева

Т. Ш.
Радници Лијановића не одустају од захтјева

БAЊAЛУКA - Радници подручне јединице меснопрерађивачког предузећа "Лијановићи" у Лакташима и јуче су наставили са штрајком, тражећи да им се исплате зарађене плате.

Како нам је потврдио један од штрајкача, руководство ове фирме је у сриједу радницима исплатило по 300 КМ, те су им предложили да престану са штрајком и до 1. августа буду на годишњем одмору, што радници нису прихватили.

- Обећали су да ће нам тада, односно послије 1. августа, исплатити заостале плате за март, април и мај. Ми не вјерујемо у то, јер смо се таквих обећања до сада наслушали више пута, тако да настављамо са штрајком све док нам не буду исплаћене бар четири плате - рекао је један од штрајкача, који није желио да му наводимо име.

Он тврди да је принудни годишњи одмор вјероватно план руководства фирме да уклоне раднике испред предузећа, те да их потом појединачно позивају на разговор и да онима који не пристану на њихове захтјеве, дају отказ.

Радник Срећко Мијатовић јуче је послије три дана обуставио штрајк глађу, а како тврде остали радници, вјероватно су му руководиоци исплатили три заостале плате, колико је тражио да би престао да штрајкује.

- Вјероватно су му дали те три плате како би га се ријешили - истакао је један од радника.

Иако радницима у овом предузећу доприноси нису уплаћивани двије године, те су радили за минималне плате, своја права су одлучили да потраже тек када више нису имали новца да преживе и да плате превоз како би дошли на посао.

Власник овог предузећа, чије је сједиште у Широком Бријегу је актуелни министар пољопривреде, водопривреде и шумарства ФБиХ Јерко Иванковић-Лијановић, а директор фирме је актуелни министар трговине у ФБиХ Милорад Бахиљ. Из управе "Лијановића" ни јуче нису одговорили на наша питања.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана