Радници купили акције предузећа

Тања Дерикућа
Радници купили акције предузећа

КОЗAРСКA ДУБИЦA - Директор Инвестиционо-развојне банке Републике Српске Бране Ступар, потписао је јуче са 62 радника предузећа "Хемијска прерада кукуруза" Драксенић, уговор о продаји акција државног капитала тог предузећа.

Потписивање уговора означено је као "прва радничка приватизација у Републици Српској", будући да је спроведена продајом државног капитала запосленим у предузећу, односно, такозваном есоп методом продаје.

- Основни мотив наше одлуке о куповини акција предузећа јесте вјера у нашу фабрику и њену будућност - изјавио је радник преузећа "ХПК Драксенић" Милан Кондић.

Истакао је да је неопходно да се интерес радника, као ситних акционара, заштити и у даљем поступку подаје државног капитала предузећа.

- Радници предузећа ХПК су први есоп методом од ИРБ РС купили 3,27 одсто укупног капитала или 4,74 државног капитала предузећа, тако да државни удио у капиталу предузећа "ХПК Драксенић" износи око 65 одсто - рекао је Ступар и додао да се нада да ће преостали државни капитал бити приватизован путем берзе у току ове године.

Он је прецизирао да 900.000 акција предузећа ХПК радницима продано по просјечној цијени од 0,52 марке, која укључује општи попуст од 30 одсто на књиговодствену цијену и додатни попуст од један одсто који сваки радник остварује за годину радног стажа у предузећу.  Рок плаћања, који су предложили запослени, је од пет до десет година.

Ступар је потврдио да се тренутно обрађују захтјеви још неколико предузећа у РС чији су радници заинтересовани за куповину акција есоп методом.

Куповину акција предузећа ХПК позитивном је оцијенио и начелник општине Козарска Дубица Нино Јауз, и додао да се нада да ће предузеће ХПК другим привредним субјектима у РС бити "очигледан примјер успјешних метода приватизације државног капитала".

Запослени

Новоименовани директор предузећа ХПК Јовица Шуман истакао је да предузеће тренутно запошљава 142 радника, има позитиван завршни биланс и редовно испуњава обавезе према запосленим, банкама и фондовима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана