Радници Фабрике дувана траже хитан састанак са предсједником РС

Агенције
Радници Фабрике дувана траже хитан састанак са предсједником РС

Бањалука - Представници Синдикалне организације и радници Фабрике дувана Бањалука упозоравају на алармантну ситуацију у овом предузећу, због чега траже хитан састанак са предсједником Републике Српске Милорадом Додиком, преносе агенције.

- Тренутна производња у овом предузећу сведена је на минимум, а производни погони су пред гашењем - рекао је предсједник Синдикалне организације Фабрике дувана Бањалука Мирослав Маринковић.

Он је рекао да Синдикална организација и радници овог предузећа позивају предсједника РС да прими на разговор представнике радника, како би био упознат са тешком ситуацијом у фабрици.

- Позивамо предсједника Републике Српске да изврши додатни притисак на Владу РСрпске да се интензивира разговор Владе, већинског власника и синдикалног одбора како би се коначно рјешио статус предузећа и 260 запослених радника - закључио је Маринковић.

Удружење малих акционара Фабрике дувана Бањалука изненађено је чињеницом да Влада Републике Српске неће раскинути купопродајни уговор са предузећем “Антонић трејд” и да не жели пронаћи стратешког партнера који би могао успјешно да послује на добробит радника овог предузећа и Републике Српске.

- Умјесто тога, Влада нуди подстицајне мјере Небојши Антонићу, човјеку који је уништио Фабрику дувана Бањалука - рекао је предсједник Удружења малих акционара Фабрике дувана Бањалука Златибор Кољанчић.

Кољанчић је закључио да неопходно да Влада Српске испита како су настали губици у пословању овог предузећа, шта је са имовином Фабрике дувана у Хрватској и Србији, каква је судбина отуђених машина и отпуштених радника, те 80 тона цигарета који се налазе у магацинима фабрике.

Власник предузећа “Антонић трејд” Небојша Антонић који је купио Фабрика дувана, понудио је раније Влади Српске споразуман раскид уговора како би била спасена радна мјеста.”Антонић трејд” купио је у септембру 2006. године 55 одсто државног капитала у Фабрици дувана Бањалука за 2,1 милион КМ.

Правобранилаштво РС поднијело је почетком октобра прошле године тужбу против предузећа “Антонић трејд” из Лакташа због кршења уговора о приватизацији Фабрике дувана Бањалука и затражило накнаду штете од 4,3 милиона КМ, уз тужбу и раскид приватизационог уговора.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана