Радници ће на улици бранити Метал

Маријана Миљић
Радници ће на улици бранити Метал

БAЊAЛУКA - Aко бањалучки Окружни привредни суд на данашњем рочишту донесе одлуку о покретању стечаја у предузећу "Метал", радници ће на улици потражити заштиту својих права.

Рекао је ово јуче директор "Метала" Бране Милошевић и позвао предсједника Републике Српске Милорада Додика, предсједника Владе РС Aлександра Џомбића и представнике надлежних министарстава да ријеше проблем корумпираног судства у Српској.

- Већ три године не рјешавају се тужбе које је ово предузеће поднијело против директора компаније "Душанић" из Прњавора Петра Душанића. Предмети и докази које смо поднијели напросто се губе - рекао је Милошевић и додао да би најприје требало да се ријеше судски поступци против Душанића, који има 22 одсто акција у "Металу", а тек онда да се разматра захтјев за стечај који је поднијела компанија "Душанић".

Прњаворски бизнисмен Петар Душанић каже да није обавијештен о данашњем рочишту.

- Све препуштам суду. Нећу се уплитати у рад правосуђа - рекао је Душанић и додао да он није одговоран за то што се њихови предмети никако не рјешавају.

Предсједник синдиката "Метала" Зоран Јањић рекао је да је Душанић бањалучко предузеће уништио незаконитим пословним одлукама и фиктивним уговорима.

- Кроз незаконите радње Душанић је из овога предузећа узео десет милиона марака, а сада, кроз стечај, жели да добије још десет милиона - рекао је Јањић.

Окружни привредни суд у Бањалуци у децембру прошле године одгодио је изјашњавање о стечају у "Металу" због непотпуног извјештаја судског вјештака. Суд је у јулу 2009. године одбацио захтјев компаније "Душанић" за покретање стечаја у бањалучком предузећу оцјењујући га недопуштеним. И претходни овакав захтјев Душанићеве фирме, годину раније, бањалучки суд је одбацио.

Душанић, који у "Металу" има 22 одсто акција, наводи да бањалучка фирма његовој компанији дугује 10,75 милиона КМ.

Јован Видовић је највећи акционар "Метала" који је, уз помоћ инвестиционих фондова и радника тог предузећа, свргао Душанића на сједници Скупштине акционара у мају 2009. године. Душанић и Видовић годинама воде правне битке за власничку превласт у још неколико бањалучких предузећа.

Радници

Директор "Метала" каже да је ово предузеће прије три године запошљавало око 600 радника.

- Сада у фирми има око 45 запослених, а ако би ово предузеће поново почело да ради, створили би се услови да запослимо још око 100 радника - рекао је Бране Милошевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана