Радници без посла, предузећа пропадају

М. Чигоја, М. Миљић
Радници без посла, предузећа пропадају

БAЊAЛУКA - У Српској је у овој години у области металске индустрије без посла остало више од 3.000 радника, а у седам предузећа покренути су стечајни поступци, истакли су јуче представници синдиката металске индустрије.

Предсједник Гранског синдиката металске индустрије и рударства РС Тане Пеулић рекао је да је у металској индустрији стање тешко, те да око 20 предузећа има блокиран жиро-рачун.

- Постоји реална опасност да много радника остане без посла, да индустрија изумре. Неопходно је зауставити пад производње и омогућити да предузећа раде - рекао је Пеулић.

Предсједник Синдикалне организације "Енергоинвест - Расклопна опрема" Источно Сарајево Раде Васковић рекао је да је ово предузеће пред затварањем, а да се са проблемима суочавају од 2006. године, када је приватизовано, због неиспуњавања обавеза из уговора од већинског власника.

- Предузеће има 3,5 милиона КМ уговореног посла, али нема обртних средстава да купи материјал - рекао је Васковић и додао да је у овом предузећу запослено 275 радника.
Директор Сектора гранских удружења у Привредној комори РС Перо Ћорић каже да је 2011. година за привређивање у свим секторима била тешка, те да је ситуацију додатно отежало повећање стопа пореза и доприноса.

- Предузећа су ове године морала да издвоје додатну бруто плату која је настала на основу повећања пореза и доприноса. Осим тога, и економска криза је значајно утицала на смањење производње у појединим гранама - рекао је Ћорић.

Он је нагласио да у Српској у металској индустрији нема пуно предузећа која су у приватном власништву и која су успјела да са својим производима изађу на европско тржиште и да се боре за позицију.

Када је у питању идућа година, каже да је тешко оцијенити каква ситуација чека фирме из металског сектора.

- Предузећа која дјелују у области машинске индустрије, која раде савременим машинама и која су успјела да нађу своје мјесто на европском тржишту и у идућој години сигурно ће бити успјешна, док најтежа ситуација чека она предузећа која раде на социјалним основама и која су се борила у овој години за свој опстанак - рекао је Ћорић.  

Реструктурисање

Ћорић је оцијенио да се у великом броју фирми металског сектора у РС мора извршити тотално реструктурисање производних програма, броја и структуре запослених.

- Проблем је и у томе што је велики број квалитетног кадра који је могао успјешно да руководи овим предузећима прешао да ради у сектор јавне управе, тако да фирме и када добију послове, поставља се питање како и колико квалитетно могу да га ураде - рекао је Ћорић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана