Радислав Бабић: Награда подстрек за будући рад

Марина Чигоја
Радислав Бабић: Награда подстрек за будући рад

Прва награда за допринос развоју корпоративне друштвене одговорности предузећу "Хидрокоп" значи много, посебно због тога што су критеријуми за добијање ове награде били брига о радницима и, уопште, друштвено одговорно пословање.

Рекао је ово у интервјуу "Гласу Српске" директор и власник грађевинског предузећа "Хидрокоп" из Бање Луке Радислав Бабић, коме је на традиционалној манифестацији "Избор најуспјешнијих у привреди РС" припала награда за допринос развоју корпоративне друштвене одговорности.

- Ово признање представља подстрек за бољи рад у будућности, као и гаранцију да се труд исплати - рекао је Бабић.

* ГЛAС: Шта за Вас и ваше предузеће значи ова награда?

БAБИЋ: То је један велики подстрек за наставак рада на онај начин како смо то до сада чинили. Награда има посебан значај и због тога што указује на то да је наш труд примијећен и вреднован. Критеријуми за добијање награде у категорији доприноса развоју корпоративне друштвене одговорности били су брига о радницима и, уопште, друштвено одговорно пословање. Настојимо да подржавамо што већи број хуманитарних акција, помажемо инвалидима, спортистима и настојаћемо да то чинимо и у будућности. Највећи наш успјех је чињеница да нашим радницима редовно исплаћујемо плате. То сматрамо изузетним успјехом, јер се пролазило кроз разне тешке фазе у развоју фирме, а и друштва уопште.

* ГЛAС: Да ли сте задовољни пословањем предузећа "Хидрокоп" у току прошле године? Какви су планови за ову годину?

БAБИЋ: Наша фирма постоји 20 година, а прошле године успјешно смо завршили реконструкцију вреловода у Бањој Луци. У посљедње двије до три године урадили смо и цијело шеталиште у граду. Када је у питању ова година, имамо већ одређен број договорених послова. Прије свега, ради се о пројектима снабдијевања водом у општини Лакташи, односно о изградњи водоводног система Маглајани, Маховљани и Кришковци, који обухвата око 100 километара дистрибутивне мреже. Градићемо и мини-хидроелектрану у Добоју.

* ГЛAС: Какав је тренутно положај предузећа у грађевинском сектору у РС?

БAБИЋ: Улазимо у један веома тежак период. Криза која је задесила читав свијет није ни нас заобишла, али је још увијек нисмо осјетили у правој мјери захваљујући Влади РС која је, додјељујући средства општинама за изградњу инфраструктуре, на одређени начин обезбјеђивала посао предузећима из ове области. На тај начин преживјели смо прошлу годину.

Проблеми

* ГЛAС: Са којим проблемима се највише сусрећу предузећа која послују у РС?

БAБИЋ: Велики проблем представља новац, јер је веома тешко наплатити урађени посао. Настојимо и да, преко Привредне коморе РС, докажемо да не треба да плаћамо порез на топли оброк радника. Такође, сматрам да би и допринос за личне дохотке могао да буде мањи, а с циљем запошљавања већег броја људи. У задње вријеме привредници преко Привредне коморе покушавају да измијене законску обавезу плаћања доприноса за топли оброк, јер кроз набавку истог плаћамо ПДВ. Такође, треба тежити да буде нижа стопа доприноса на плате због веће могућности запошљавања нових радника.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана