Раденко Ђурица, предсједник Комисије за концесије РС: Накнаде у енергетици донијеле 20,52 милиона КМ

Милијана Латиновић
Раденко Ђурица, предсједник Комисије за концесије РС: Накнаде у енергетици донијеле 20,52 милиона КМ

По основу накнаде за коришћење електроенергетских објеката у буџет Српске у прошлој години слило се 20,52 милиона марака, рекао је за “Глас Српске” предсједник Комисије за концесије РС Раденко Ђурица.

Осим што пуне републичку касу, Ђурица истиче да концесионари запошљавају становништво у општинама у којима се налази концесија, те издвајају новац за локалну инфраструктуру.

- Из године у годину највише новца прикупи се од накнаде за концесије у области енергетике - рекао је Ђурица.

ГЛАС: Која је улога Комисије при додјели концесија из области енергетике?

ЂУРИЦА: Комисија активности базира у складу са документом о политици додјеле концесија и Закону о концесијама. Дајемо сагласност на студије економске оправданости, документацију за јавно надметање, затим  приједлог рјешења о избору најповољнијег понуђача, сагласност на приједлог уговора о концесији, на разне анексе уговора, као и сагласност на пренос или уступање уговора о концесији на другог концесионара и на промјену власничке структуре у концесионом друштву. Када је ријеч о енергетици, дајемо сагласности на изградњу, коришћење или реконструкцију малих хидроелектрана од 250 киловата, нафтовода, гасовода и других објеката за складиштење, транспорт и дистрибуцију нафте и гаса и соларних електрана.

ГЛАС: Да ли имате надлежности над додијељеним концесијама и након закључења уговора?

ЂУРИЦА: Пратимо рад и активности концесионара односно да ли су у складу са уговорима о концесији, као и уплату концесионих накнада.

ГЛАС: Која је корист Српске од закључених концесионих уговора?

ЂУРИЦА: Додијељене концесије од вишеструке користи за Српску, како у смислу снабдијевања крајњих корисника услугама и робом, тако и у смислу пуњења буџета од уплата једнократних концесионих накнада, те накнада за право коришћења додијељене концесије.

ГЛАС: Можете ли навести неке примјере из енергетике који доприносе бољитку Српске?

ЂУРИЦА: Од додијељених концесија за изградњу и коришћење малих хидроелектрана, њих 27 је пуштено у комерцијални рад, што доприноси бољем снабдијевању крајњих потрошача електричном енергијом. Од великих хидроенергетских постројења издвојио бих Мјешовити холдинг “Електропривреда РС”, Мјешовито предузеће Требиње, Мјешовито предузеће Мркоњић Град, Хидроелектрана “Улог”, те концесионара ЕФТ које спадају међу највеће снабдјеваче електричне енергије у РС.  Ту су и Рудник и термоелектрана Станари, РиТЕ “Угљевик” и РиТЕ “Гацко”, од којих се само у 2019. години у буџет слило 20,52 милиона КМ.

Накнада

ГЛАС: Колико износи концесиона накнада у РС?

ЂУРИЦА: Концесиона накнада код нас је најнижа у региону, износи око три одсто укупних прихода. Сматрам да би требало бити бар дупло већа јер би прилив новца био много већи. У Србији накнада износи од десет одсто, у Црној Гори 12 одсто, Хрватској 16 одсто, тако да сматрам да бисмо требало да се приближимо земљама региона. Тренутно имамо око 300 концесионара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана