Раде, а добили рјешење о одјави дјелатности

СРНА
Раде, а добили рјешење о одјави дјелатности

Бањалука - Инспектори Пореске управе Републике Српске су током контрола издавања фискалних рачуна на терену затекли много предузетника који су наставили да раде, иако су код општинског органа затражили и добили рјешење о одјави дјелатности, а поступак одјаве нису пријавили Пореској управи.

"Ријеч је о уоченој, веома раширеној негативној појави која је присутна у скоро свим општинама у Српској", речено је Срни у Пореској управи.

У оваквом илегалном статусу предузетници не пријављују раднике нити остварени промет региструју посредством фискалних каса, чиме се директно, нелојалном конкуренцијом, на тржишту угрожавају предузетници који на законит начин раде и редовно обрачунавају и плаћају пореске обавезе.

"У тренутку када је отежано остварење планираних средства, како републичког, тако и општинских буџета и фондова социјалног осигурања, појава поменутог илегалног рада и нелојалне конкуренције је за сваку осуду и тражи широку подршку и одлучност друштвене заједнице и свих надлежних институција да дају свој допринос у борби против оваквих облика сиве економије", истакли су у Пореској управи.

Пореска управа Српске у редовној процедури, посредством својих подручних јединица, преузима општинска рјешења о одјави дјелатности и евидентира их у свом регистру пореских обвезника, те одузима јединствени идентификациони број /ЈИБ/, након што буду измирене обавезе.

Пореска управа нема капацитет нити инструменте да санкционише ове појаве, али о овим појавама обавјештава Инспекторат Српске.

"Апелујемо на једну широку акцију свих инспекција и грађана да се овакве појаве спријече с циљем сузбијања нелојалне конкуренције и сиве економије", истакли су у Пореској управи.

За 11 мјесеци прикупљено 1,851 милијарди КМ

Пореска управа Републике Српске прикупила је за 11 мјесеци ове године 1,851 милијарди КМ јавних прихода или за 12 милиона КМ више него у истом периоду прошле године.
Наплата директних пореза већа је за три одсто или за 13 милиона КМ, а најзначајнији раст за 11 мјесеци ове године остварен је по основу пореза на непокретности и по основу пореза на добит.

Укупан износ наплаћен по основу доприноса у овом периоду је 1,181 милијарди КМ, што је за 0,5 одсто мање него у истом периоду прошле године, саопштено је из Пореске управе.

Доприноси за Фонд ПИО забиљежили су раст од један одсто, а доприноси за Фонд за запошљавање лица са инвалидитетом повећани су за осам одсто.

Наплата по основу осталих јавних прихода за 11 мјесеци ове у односу на исти период прошле године повећана је за девет милиона КМ или за три одсто, а издваја се наплата по основу концесионих накнада, која је повећана за 33 одсто.

У новембру је наплаћено укупно 164,8 милиона КМ јавних прихода, што је више за један одсто него у истом мјесецу прошле године.

За 11 мјесеци ове године на подручју Српске регистровано је 1.314 пореских обвезника – правних лица и 2.909 пореских обвезника – предузетника, док су истовремено одјављена 392 правна лица и 1.539 предузетника.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана