Рад за њемачке фирме код куће

Маријана Миљић
Рад за њемачке фирме код куће

Бањалука - Тренд одласка радника из БиХ на њемачко тржиште могуће је зауставити отварањем фирми из те земље у БиХ или да домаћа предузећа преузму дио њихових послова.

Тим могућностима бавиће се радна група коју су БиХ и Њемачка формирале у Берлину и у чијем саставу су и представници привреде и Владе РС. Радно тијело, које ће се састајати два пута годишње, размјењиваће информације током године с циљем привлачења инвеститора из Њемачке и преузимања послова од њемачких компанија. Поред успостављања и дефинисања модела сарадње, пред радном групом су и питања побољшања пословног амбијента у БиХ користећи њемачка искуства.

- Њемачка жели да што више своје индустрије пребаци на тржиште БиХ. Постоји најава да њемачки инвеститори дођу на наше тржиште са својим капиталом. Поред тога, и домаће фирме би требало да преузму дио послова и да раде за реномирана њемачка предузећа и компаније, прије свега из ауто-индустрије. Наш задатак је да помогнемо у тим процесима како би заживио овај концепт сарадње јер једино на тај начин можемо спријечити одлазак радне снаге који је тренутно незаустављив - рекао је директор Сектора гранских удружења при Привредној комори РС Перо Ћорић, који је члан новоформиране радне групе.

Важан задатак пред члановима радне групе је да обезбиједе побољшање пословног амбијента.

- У томе нам треба помоћ привредника, који се морају окренути развоју нових технологија и школства како би образовали потребан кадар. Циљ свих активности је подизање привредног амбијент јер ако то не урадимо, услиједиће погубан сценарио за БиХ - казао је Ћорић.

Чланови радне групе из РС су и представници министарстава за економске односе и регионалну сарадњу и индустрије, енергетике и рударства.

- Наш задатак је да повећамо спољнотрговинску размјену са Њемачком и да презентујемо РС и БиХ као погодан простор за инвестирање. Циљ је да приволимо њемачке компаније да отворе представништва на нашем тржишту, а то би требало да доведе до заустављања одлива радне снаге с којим се боримо - казао је министар за економске односе и регионалну сарадњу РС Златан Клокић.

У радној групи су и представници Министарства спољне трговине и економских односа, Спољнотрговинске коморе и Агенције за промоцију страних улагања БиХ, Министарства енергије, рударства и индустрије и Привредне коморе ФБиХ и Удружења послодаваца Брчко дистрикта. Њемачку представљају министарства привреде и енергије и спољних послова, Удружење њемачке привреде за југоисточну Европу и привредне коморе.

Посјета

Прије новог састанка радне групе у Сарајеву планирано је да БиХ посјети већа привредна делегација из Њемачке.

- Један дан ће боравити у Сарајеву, а други у Бањалуци и разговарати о облицима сарадње - казао је Перо Ћорић.

Питања којима ће се бавити радна група

Размјена информација

Привлачење инвеститора

Преузимање послова

Побољшање пословног амбијента

Повећање робне размјене

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана