Рад у иностранству спас за домаће грађевинце

Марина Чигоја
Рад у иностранству спас за домаће грађевинце

Бањалука - Вриједност извршених грађевинских радова фирми из РС у иностранству у првој половини ове године већа је за 186,5 одсто у односу на исти период прошле године, показују подаци Завода за статистику РС.

Вриједност извршених радова у другом тромјесечју 2012. године у односу на претходно тромјесечје већа је за чак 261,2 одсто, док је у односу на други квартал 2011. године већа за 183,4 одсто.

- Вриједност радова ове године у односу на просјечну вриједност извршених радова у 2011. години већа је за 108,8 одсто - наводи се у извјештају Завода.

Иако је дошло до повећања вриједности радова, број запослених није се повећавао. Тако је просјечан број радника на градилиштима у другом тромјесечју 2012. године у односу на претходно тромјесечје остао непромијењен, док је у односу на просјечан број радника у 2011. години мањи за 13,5 одсто.

- У односу на исти период прошле године број радника у другом кварталу ове године мањи је за 27,1 одсто - показују подаци Завода.

Директор фирме "IMSS TRADE" из Бањалуке Младен Петровић, која се бави извођењем монтажних радова, каже да у Њемачкој више посла имају монтажери, те да ситуација са чисто грађевинским радовима није толико добра.

- Већ десет година радимо у Њемачкој и сваке године смо углавном имали повећање радова за десетак одсто. За сада одржавамо прошлогодишњи ниво - казао је Петровић.

Он је истакао да су вани посебно цијењени заваривачи, чија се сатница креће између десет и 13 евра, док бравари имају од осам до 12 евра по сату.

Директор представништва за Њемачку фирме "СГ инжењеринг" из Бањалуке Страхило Субашић каже да фирме у иностранству које се баве искључиво грађењем немају довољно посла и да подаци о оволиком повећању вриједности радова не представљају реалну слику.

- Ситуација у Њемачкој, у којој ми радимо, све је тежа. Тешко је изборити се у конкуренцији са њиховим предузећима и готово је немогуће уговорити посао да би се испоштовале све законом предвиђене обавезе које имамо. Радови су свакако нешто већи него прошле године, али је ситуација далеко од добре - нагласио је Субашић.

Он је истакао да је њихова предност то што имају сталне инвеститоре, са којима склапају послове већ десетак година.

Часови

Укупно извршени ефективни радни часови у другом кварталу 2012. године у односу на претходни већи су за 12 одсто, док су у односу на просјечне извршене ефективне часове рада у 2011. години мањи за 23,6 одсто, а у односу на друго тромјесечје 2011. године за 38,3 одсто.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана