Рад Коморе примјер разбијања институција БиХ

Жељка Домазет
Рад Коморе примјер разбијања институција БиХ

СAРAЈЕВО - Aко се не заустави незаконит рад у Спољнотрговинској комори БиХ, који траје већ три године, то ће бити очигледан примјер како се разграђују институције на нивоу БиХ.

Рекао је ово јуче у Сарајеву потпредсједник Коморе Милан Ловрић, послије расправе коју су одржали српски и хрватски делегати Скупштине, који због неприсуства чланова из реда Бошњака нису могли да одрже сједницу.

Ловрић је истакао да све вријеме од када не раде органи и нису усвојена планска документа, извјештаји и финансијски план, нико не може суверено да управља новцем ове институције.

- Против незаконитих радњи у Комори требало би да се ангажује надлежно тужилаштво и министар спољне трговине и економских подноса БиХ Младен Зиројевић, а у Комори би требало да се покрене дисциплински поступак против свих оних који су учествовали у незаконитим радњама, а знали су, или је требало да знају, да се оне дешавају - казао је Ловрић.

Он је навео да су недоласком бошњачких чланова Скупштине на сједницу разголићене ствари у Комори.

Потпредсједник Скупштине Спољнотрговинске БиХ Михајло Бутиган рекао је да је на сједници требало да се расправља само о једној тачки и донесе одлука о расписивању избора и формирању Комисије за спровођење избора у Комори.

Потпредсједник Коморе Љубомир Клинцов рекао је да само Скупштина Коморе може да распише изборе и дефинише услове избора органа ове институције.

Он је истакао да сједница коју је сазвао предсједник Коморе Махир Хаџиахметовић и на којој је прије три дана изабрано ново руководство, није легална и да је сазвана без знања потпредсједника Коморе, предсједника Скупштине, Управног и Надзорног одбора ове институције.

Он је казао да Скупштина која је изабрана прије четири године још увијек ради, те да ће неко у цијелој овој ствари морати да пресуди.

Генерални секретар Спољнотрговинске коморе БиХ Тарик Ђођић, који није присуствовао сједници и чије се име током расправе повезивало са незаконитим радњама у Комори, казао је да је састанак који је јуче одржан само један скуп и да је мандат Скупштини истекао 7. јуна, јер је, како је навео, она конституисана 7. јуна 2006. године са четворогодишњим мандатом. Он је рекао да је на функцији генералног секретара од 1. јула 2006. године и да му мандат траје до 1. јула ове године, мада су то оспоравали сви учесници јучерашњег скупа.

Божо Вукоја

Предсједник Надзорног одбора СТК Божо Вукоја казао је да је чак пет пута покушавао да закаже пету сједницу Надзорног одбора како би се ствари у Комори довеле у ред, али да у томе није успијевао. Нагласио је да није логично да онај ко води Комору бира ревизорску кућу која би провјерила законитост рада и пословања у њој.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана