Рачуни за струју скупљи за 0,60 КМ

Р. Ми.
Рачуни за струју скупљи за 0,60 КМ

ТРЕБИЊЕ - Рачуни за електричну енергију просјечног домаћинства у РС од јануара идуће године биће виши за 60 фенинга због увођења накнаде за подстицање производње електричне енергије из обновљивих извора енергије.

На годишњем нивоу грађани ће за ову сврху плаћати око седам марака, рекли су у Регулаторној комисији за енергетику РС.

Према ријечима шефа сектора за тарифе и тржиште Регулаторне комисије Наде Ћеранић, накнаду ће плаћати сви потрошачи по цијени од 0,18 фенинга на мјесечном нивоу за утрошени киловат-час електричне енергије без пореза и она ће бити исказана као посебна ставка на сваком рачуну купаца.

- Законом о енергетици је прописано да се кроз тарифу за енергију обезбјеђују средства за подстицање производње електричне енергије коришћењем обновљивих извора и у ефикасној когенерацији - рекла је она.

Ћеранићева додаје да је Влада Републике Српске кроз Уредбу о производњи електричне енергије из обновљивих извора прописала да се овим средствима подстиче производња електричне енергије у мањим хидроелектранама, електранама на чврсту биомасу, вјетроелектранама, соларним и електранама на пољопривредни биогас, те у ефикасном когенеративном постројењу.
У 2012. години планирано је да се из ових обновљивих извора енергије произведе око 69 гигават-часова електричне енергије, што је скоро шест пута више у односу на претходну годину када је произведено око десет гигават-часова електричне енергије.

Из Регулаторне комисије за енергетику поручују да у идућих три мјесеца неће доћи до поскупљења струје по другим основама, јер нису упућени захтјеви за поскупљење.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана