Рачуне на клик измирује више од 179.000 грађана

Данијела Бајић
Рачуне на клик измирује више од 179.000 грађана

БАЊАЛУКА - Електронско банкарство постаје све популарније међу становницима Српске, а то потврђују и подаци Агенције за банкарство, према којима савременији начин плаћања тренутно користи 179.340 клијента, што је готово за 15.000 више у односу на крај прошле године. Електронско банкарство, како су истакли у овој агенцији, крајем прошле године користило је 164.605 клијента, док је годину раније рачуне на тај начин плаћало 134.760 грађана.

У Агенцији за банкарство РС су истакли да грађани највише користе платне картице за плаћање робе и услуга, као и подизање готовине на банкоматима, а предност дају мобилном банкарству у односу на интернет банкарство.

- У посљедње вријеме уводе се и неке нове услуге бесконтактног плаћања, попут плаћања на ПОС уређајима коришћењем паметног телефона. Примјена нових технологија у банкарству омогућила је банкама и да понуде модерна дигитална рјешења за ефикаснији, сигурнији и јефтинији начин коришћења банкарских производа и услуга. На примјер, плаћање рачуна у било које вријеме и са било ког мјеста, без обзира на празнике и нерадне дане, мање провизије, уштеда времена, као и бржи начин приступа новцу - истакли су у агенцији.

Додали су да је су банке, у условима пандемије вируса корона, биле принуђене да скрате радно вријеме својих пословница или да их привремено затворе, што је додатно показало оправданост дигиталне трансформације.

- Такође је додатно убрзало процес дигитализације код самих банака, како би својим клијентима понудили и додатне производе и услуге кроз дигиталне канале - казали су у агенцији.

Извршни директор Удружења економиста РС SWOT Саша Грабовац каже да банке путем електронског банкарства настоје да смање притисак на пословнице и у том смислу дају разне погодности.

- Један од разлога повећаног броја клијената који користе савремени вид банкарства је и вирус корна, због чега људи све више прибјегавају онлајн плаћању, које прије никад нису користили. Самим тим пала је и та нека баријера у односу на неповјерење према свим врстама онлајн пословања - казао је Грабовац.

Извршна директорица Удружења грађана “ОАЗА” Требиње Недељка Нешка Илијић каже да се људи све више одлучују на мобилно или интернет банкарство, највише због гужви на шалтерима.

- Код нас у највећим банкама углавном раде по два-три шалтера, због чега се створи ред људи, који знају да чекају и по пола сата. Из тога разлога велики број њих се одлучује да мјесечне рачуне плати електронским путем, а картице све чешће користе и у продавницама - казала је Илијићева.

Додала је да и она сама прибјегава плаћању рачуна електронским путем, јер, како каже, на боље се лако навикнути.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана