Путинов порески удар на тајкуне

Глас Српске
Путинов порески удар на тајкуне

МОСКВA - Премијер Русије Владимир Путин сматра да је неопходно спровести јавно разматрање принципа опорезивања раскоши.

Њиховом разрадом баве се сада посланици државне Думе. У међувремену експерти већ унапријед разматрају будућност закона о порезу на раскош, преноси Глас Русије.

- Порез на раскош не треба да удари по средњој класи. Његов циљ је суперпотрошња најбогатијих руских грађана. На примјер, када се купује огромна кућа, плац, авион, супераутомобил - појаснио је Путин.

Увођење таквог пореза, додаје он, треба да постане “друштвено призната надокнада за одустајање од инвестиција у развој у корист суперпотрошње и сујете”.

Већина руских грађана поздравила би закон у таквом облику, пошто у томе постоји зрно социјалне правде, говоре експерти.

- Није случајно што је у већини земаља у појединим порезима урачуната раскош. У Француској постоји посебан порез на раскош, у неким другим земљама порез на раскош је уграђен у порез на некретнине - каже замјеник шефа парламентарног комитета за буyет Оксана Дмитријева.

Она је истакла да у Русији нема ни прогресивног пореза на приход, ни пореза на некретнине за скупе објекте, ни пореза на насљедство приликом предаје великог богатства.

- Не могу да наведем примјер другог таквог система гдје би се тако ослобађале од опорезивања било које друге велике имовине - каже Дмитријева.

Ту се поставља разложно питање, шта да се тачно сматра под појмом раскош? Појам богатства мијења се како расте животни стандард. Некада су на примјер у раскош убрајали чоколаду и опорезивали су њену производњу специјалним акцизама.
Aутори закона тврде да се под појмом раскош сматра сасвим одређена имовина. Њену вриједност утврђује тржиште. То су саобраћајна средства скупља од три милиона рубаља или око сто хиљада долара и објекти непокретности - стамбене зграде, станови, виле, земљиште скупље од милион долара. Aутомобила ове категорије у земљи сваке године се прода око 20.000 - мање од једног процента свих продаја превозних средстава.

По оцјени Оксане Дмитријеве, под порез на раскош сада спада око 100.000 превозних средстава. Скупих вила и земљишта је око 200.000, углавном су они концентрисани у Москви и Подмосковљу.

Избјегавање

Експерти упозоравају да ће потрошачи раскоши користити разне начине да заобиђу закон о порезу.

На примјер, регистроваће колективно власништво над вилом или ће је преписати на правно лице и доказивати да се раскошно здање користи за бизнис. Порез на раскош плаћа најобразованији, најфлексибилнији слој становништва, бизнисмени који су посебно напредни у примјени свакаквих шема које омогућавају да се смањи пореско оптерећење.

Уз то експерти сумњају да су руски грађани морално спремни за увођење новог закона. У сваком случају, у многим земљама људи су се одавно навикли на помисао да суперпотрошња треба да буде опорезована.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана