Путин: Сјечете им гас, то је геноцид

Агенције
Путин: Сјечете им гас, то је геноцид

Москва - Одбијање украјинских власти да испоруче гас побуњеничким источним областима Украјине личи на "геноцид" рекао је руски предсједник Владимир Путин.

"Не само да тамо влада глад, не само да је ОЕБС констатовао хуманитарну катастрофу него им још сијеку гас.. то већ личи на геноцид," рекао је Путин у изјави коју је пренијела руска јавна телевизија.

Он је то изјавио на конференцији за штампу са својим кипарским колегом Никосом Анастазиајдесом који је данас у посјети Москви.

Путин је додао да изгледа да неки садашњи украјински званичници не знају шта су то хуманитарна питања и хуманизам, и указао да око четири милиона људи живи у побуњеничким областима Доњецку и Луганску на истоку Украјине.

Ствари су се искомпликовале од када је руски гасни гигант Гаспром прошле недјеље почео директно да снабдијева гасом зоне под контролом побуњеника, што је нагнало Кијев да обустави своје испоруке гаса тим областима.

Москва сматра да њене испоруке гаса истоку земље улазе у споразум који су у октобру прошле године потписали Гаспром и украјински Нафтогас, и да према томе Кијев треба да их плати.

Украјинска компанија међутим одбија да плати руске испоруке гаса побуњеничким територијама, уз објашњење да нема начин да контролише њихов обим и потрошњу.

Кијев такође одбија да исплати нову траншу за куповину гаса даље од оног што је већ плаћено, што је по изјави Путина довољно за само још "три или четири дана".

Према привременом споразуму о ријешењу гасног спора који су Москва и Кијев поптисали у октобру, Украјина треба унапред да плати сав гас који жели да потроши, и зато се гас испоручује у фазама. Према томе када се потроши посљедња пошиљка, руске испоруке гаса ће стати.

Путин је изразио наду да "такве екстремне мјере неће бити примјењене и да испоруке неће бити прекинуте".

Путин је подсјетио да према споразуму из Минска од 12. фебруара о прекиду ватре у источној Украјини, украјинске власти су се обавезале да ће поново активирати привреду у побуњенчким областима, што значи да треба да обезбједе снабдијевање енергетских ресурса тим областима".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана