Путин представио нови пацифички нафтовод

Агенције
Путин представио нови пацифички нафтовод

Москва - Руски предсједник Владимир Путин представио је данас завршну дионицу новог пацифичког нафтовода, вриједног 25 милијарди долара, који наговјештава постепено помјерање фокуса са стагнирајућег европског енергетског тржишта, преносе агенције.

Очекује се да ће нафтовод Источни Сибир – Пацифик (ЕСПО) допринијети повећању продаје нафте Америци и испуњењу Путиновог сна о цементирању позиције Русије као доминантне силе на свјетском нафтном тржишту.

Москва се нада да ће ЕСПО постати најважнији нафтовод у азијско-пацифичком региону, али поједини аналитичари страхују да Русија у овом тренутку нема приступ довољној количини нафте на својим пољима у Сибиру, како би у потпуности користила капацитете новог нафтовода, упркос великој потражњи у Кини и Јапану, пренио је АФП.

Путин је одбацио те наводе када се видео линком укључио у церемонију пресијецања црвене траке у граду Кабаровск, на руском Далеком истоку.

- Довршавањем друге фазе наш потенцијал расте. Ово је озбиљан догађај - рекао је руски предсједник.

Други дио нафтовода дугачког 4.200 километара иде од нафтних поља западно од Бајкала према пацифичкој луци Козмино, недалеко од сјевероисточне границе Кине.

Ова лука омогућава Русији да оствари брз приступ Јапану и Јужној Кореји.

Николај Токарев, шеф “Трансњефта”, државне компаније која ће управљати нафотводом, рекао је да ће највећи дио сирове нафте из ове дионице новог нафтовода ићи у САД.

- Америчко тржиште примаће 35 одсто нафте из Козмина. Око 30 одсто намијењено је Јапану, а 28 одсто Кини. Остало ће ићи у Сингапур, Малезију и Јужну Кореју - рекао је на церемонији Токарев.

Русија је до сада неколико пута безуспејшно покушавала да се пробије на америчко тржиште сировом нафтом и природним гасом. САД и Канада су постале независне од увоза гаса када су започеле експлоатацију нафтних шкриљаца.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана