Путин: Нема више попуста за руски гас Украјини

Срна
Путин: Нема више попуста за руски гас Украјини

Москва - Предсједник Русије Владимир Путин рекао је да при садашњем паду цијене нафте, цијене руског гаса за Украјину треба да буде на нивоу сусједних држава.

"Озбиљан пад цијена нафте се одражава и на цијене гаса и не можемо да дајемо попуст као и прије. У сваком случају, коначна цијена за украјинске потрошаче треба да буде на нивоу сусједних држава, као што је Пољска", рекао је руски предсједник.

Снабдијевање гасом кроз Турску не подразумјева достављање гаса до крајњег корисника, као што је планирано "Јужним током", већ до саме границе, и то по принципу "узми или плати".

 Путин је истакао да Влада треба да израчуна величину попуста за Украјину "и донесе одговарајућу одлуку".

 "Ако таква молба стигне од Украјине, молим да се одрже преговори и донесе одговарајућа одлука", рекао је руски предсједник.

 Од новембра 2014. године попуст Украјини за испоруке руског гаса износио је 100 долара за хиљаду метара кубних гаса.

У почетку, попуст је био дат на период од новембра 2014. године до краја марта 2015. године, а касније за други квартал 2015. године,подсјећа "Спутњик".

Попуст се даје одређеним указима Владе Русије и повезан је за царинске тарифе.

При цијени гаса испод 333,33 долара за хиљаду метара кубних гаса, царина је требало да износи испод 100 долара и да буде анулирана, то јест попуст је требало да износи 30 одсто од конкретне цијене.

При цијени од преко 333,33 долара царина је прелазила 100 долара и не анулира се, већ је цијена гаса умањивана за 100 долара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана