Путин: Купујте увијек руско

Агенције
Путин: Купујте увијек руско

Москва - Предсједник Русије Владимир Путин затражио је од државних компанија да купују само домаће, а да инострано тржиште буде само крајња нужда.

- Такође, приоритет у давању наруџбина државне компаније треба да дају домаћим фирмама, а прије свега мислим на представнике малог и средњег бизниса - рекао је Путин на састанку посвећеном повећању ефикасности рада државних компанија.

Путин је рекао да је неопходно куповати у иностранству, али да то треба да буде само крајња опција.

- Треба куповати само јединствену опрему и технологије без којих ми не можемо да се развијамо или ће развој бити неефикасан - указао је предсједник Русије.

Путин је предложио да се размотре начини за повећање ефикасности рада предузећа у којима је држава власник 50 и више процената.

- Имамо 52 такве компаније, оне заузимају водеће позиције у кључним областима привреде, инфраструктури, енергетици, одбрамбрено-индустријском комплексу и имају тијесне везе са многим предузећима у цијелој земљи - навео је Путин.

Он је истакао да све финансијске операције државних предузећа морају да се обављају преко једног обрачунског центра, а да плате руководилаца треба да зависе од смањења трошкова, које је наредио руски парламент.

Русија мора да се окрене домаћим ресурсима усљед западних санкција, које јој наносе велику штету. Руски премијер Дмитриј Медведев рекао је да је привреда Русије због западних санкција изгубила више милијарди долара, док је европска привреда усљед контрамјера ове године изгубила 40 милијарди, а наредне године јој пријети губитак од 50 милијарди долара.

- Нико никада није потцијенио штету узроковану санкцијама које су руску привреду коштале више милијарди долара - рекао је Медведев.

Он се осврнуо и на драматичан пад рубље, оцијенивши да је он дугорочно изузетно неповољан за руску привреду.

- На курс рубље утиче читав низ фактора, а прије свега цијена нафте, која је готово преполовљена - навео је Медведев и додао да би влада могла да ревидира буџет за 2015. годину усљед неповољног спољног и унутрашњег економског развоја.

Министар финансија Антон Силуанов рекао је да то министарство, због погоршања спољашњих услова и снижења привредног раста и увоза, процјењује губитке буџета у 2015. години на билион рубаља или 15,3 милијарде евра.

Путин љут због горива

Владимир Путин је изразио незадовољство растом малопродајних цијена горива у вријеме када пада вриједност нафте на свјетском тржишту.

- Неке ствари, наравно, изазивају питања - 1. децембра су за десет одсто биле више цијене нафтних производа при снижењу свјетских цена нафте од 35 одсто. Раст цијена је забиљежен у области малопродаје, док у сегменту велепродаје цијене падају. Како то уопште схватити? И гдје Федерална антимонополска служба гледа? - запитао је Путин.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана