Путин: “Гаспром” није монополиста

Агенције
Путин: “Гаспром” није монополиста

Москва - Сумње Европске комисије да је “Гаспром” монополиста су неосноване, изјавио предсједник Русије Владимир Путин, преноси РТС.

На економској конференцији “Русија зове”, предсједник Русије Владимир Путин изјавио је да су сумње Европске комисије да је “Гаспром” монополиста у потпуности неосноване.

Путин је истакао, да ако у раду холдинга постоје случајеви корупције, њима је дужна да се бави полиција, преноси агенција РИА Новости.

Према ријечима Путина, “Гаспром” на европском тржишту заузима око 27 одсто, док норвешке компаније имају 29 одсто.

- Какав монопол? У том смислу све чешће чујемо тврдње о томе како “Гаспром” води послове, да постоји корупција. Па ако постоји онда је задатак полиције да то открије и мислим да би то било јако добро - рекао је Путин.

Предсједник Русије је додао да би за снижење цијена за крајње потрошача у Европи, било неопходно размотрити структуру образовања цијена у првом реду такси.

Према Путину, потрошач плаћа цијену у којој 60 одсто чине порези и таксе.

Почетком септембра Европска комисија је започела антимонополску истрагу о раду “Гаспрома”.

Брисел сумња да руски концерн спречава конкуренцију у Источној Европи, као и да одређује нефер цијене за своје клијенте.

Европски комесар за енергетику, Гинтер Етингер рекао је да “Гаспром” испоручује гас на тржиште ЕУ по сличним цијенама, које се не разликују више од 30 одсто од земље до земље.

Са своје стране, у руској гасној корпорацији, поступак Европске комисије окарактерисали су као притисак на концерн да снизи цијене гаса.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана