Пуштена у рад термоелектрана Станари

Срна
Пуштена у рад термоелектрана Станари

Станари - У Станарима је данас свечано пуштена у рад новоизграђена Термоелектрана /ТЕ/ "Станари" у коју је уложено 550 милиона евра.

Термоелектрану су пустили у рад предсједник Републике Српске Милорад Додик, предсједник групације "ЕФТ" Вук Хамовић, предсједник компаније "Донгфанг електрик корпорејшн" Зо Леи, амбасадор Кине у БиХ Чен Бо и замјеник шефа Мисије Велике Британије у БиХ Метју Лосон.

Они су, након пресијецања врпце, обишли Термоелектрану и засадили прве младице у "Парку пријатељства".

Отварању су присуствовали и предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић, министар индустрије, енергетике и рударства Петар Ђокић, министар унутрашњих послова Драган Лукач и министар за економске односе и регионалну сарадњу Српске Златан Клокић, те друге угледне личности.

Термоелектрана "Станари" имаће годишњу производњу од 2.000.000 мегавата, а њен рад усклађен је са прописима Републике Српске из области заштите животне средине и у потпуности се придржава директиве ЕУ за постројења са великим ложиштима 2001/80/ЕЦ.

Погон термоелектране пројектован је на бази истражених и потврђених резерви угља од 108 милиона тона, што је довољно за континуиран рад наредних 40 година.

Постојећи коп Рашковац располаже десетогодишњим капацитетом снабдијевања термоелектране, а за четири године би требало да буде отворен и нови површински коп Остружња.

ЕФТ РиТЕ тренутно запошљава 720 радника, до краја године тај број ће бити повећан на 800 радника, а даљим развојем очекује се да број запослених у пуном капацитету рада Термоелектране и Рудника "Станари" буде 900, кажу у овој компанији.

Цвијановић: Запослење за око 1.000 радника са примањима од 1.250 КМ

Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић рекла је да Термоелектрана /ТЕ/ "Станари" има значај не само за регију, већ за цијелу Републику Српску због чињенице да након проширења рудничких капацитета и изградње ТЕ стабилно запослење има око 1.000 радника са просјечним примањима од 1.250 КМ.
"То показује способност да се одупремо времену криза, али и да вршимо стабилно упошљавање. Влади требају послодавци који исплаћају плате радницима и обавезе према држави, а ми у овом конкретном случају имамо таквог послодавца", рекла је Цвијановићева на конференцији за новинаре у Станарима уприличеној након свечаног отварања ТЕ.

Она је нагласила да је Влада била подршка овом пројекту током свих година да би се дошло у фазу да он буде и реализован.

"ТЕ 'Станари' ће значајно побољшати наше производне капацитете и допринијети повећању производње електричне енергије за 28 одсто у односу на претходни период што значи и повећан извоз. Важно је нагласити да се са ауто-путем и овим пројектом апсолутно мијења привредна слика цијеле ове регије", оцијенила је Цвијановићева.

Она је захвалила Народној Републици Кини и Великој Британији што су препознали потребу да се инвестира у ове просторе.

"Влада Републике Српске је задовољна овим пројектом, задовољни смо и што смо заједно са инвеститором и извођачима водили рачуна да се испоштују сви еколошки стандарди и они јесу испоштовани како то прописују европске директиве, чиме је овај подухват значајнији и бољи", нагласила је Цвијановићева.

Она је додала да вриједност пројекта од 550 милиона евра говори сам за себе и напоменула да у регији нема велики број примјера те врсте. Цвијановићева је изразила задовољство што је овај пројекат реализован управо у Републици Српској.

Додик: Највећа појединачна инвестиција у БиХ

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је данас да је Термоелектрана /ТЕ/ "Станари" највећа појединачна инвестиција у БиХ.
На конференцији за новинаре у Станарима уприличеној након свечаног отварања ТЕ, Додик је рекао да је за Републику Српску од изузетне важности чињеница да ће овдје радити 1.000 радника и да ће ова термоелектрана допринијети енергетској стабилности Српске.

"Важно је да смо показали способност и координацију свих који су били укључени у овај пројекат. Није било видљивих застоја, што је омогућило да пројекат буде завршен прије предвиђеног рока. Желим успјех овом пројекту који је доказ наших способности", поручио је Додик.

Предсједник Српске је истакао да је ово тренутак када треба да стану све галаме и негативне приче и да се сви посвете овом великом успјеху.

"Чули смо разне приче о Републици Српској у којој нема инвестиција. Ово је демант свега тога. Прије неколико дана недалеко одавде смо отворили ауто-пут у дужини 306 километара. На том путу градиће се петља како би ово подручје добило нову димензију за развој и функцинисање", нагласио је Додик.

Он је изразио захвалност Кини и њеним државни органима који су подстакли и пројектовали развојни пројекат који се односи на земље Балкана.

"Ово је први пројекат 'пута свиле' који је овдје реализован и на то смо посебно поносни. Овај пројекта је и у Кини познат на највишем нивоу", додао је Додик.

Он је истакао да је овај пројекат доказ да је кинеска технологија на највишем свјетском нивоу и да може да испуни све неопходне стандарде.

Додик је честитао предсједнику групације "ЕФТ" Вуку Хамовићу, кинеским партнерима и Великој Британији што су изнијели овај пројекат.

"Ово је велики дан и побједа свих нас. Импресиониран сам виђеним и чињеницом да је у свему овоме учествовала Влада Српске", рекао је Додик.

Он је навео да су власти Српске учествовале у дијелу овог пројекта, дајући дозволе за различите фазе изградње, од просторног планирања, до регулационих и других планова, па до давања употребне и еколошке дозволе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана