Пуштен у рад производни погон у Новој дрвној индустрији Врбас

Милка Милуновић
Пуштен у рад производни погон у Новој дрвној индустрији Врбас

БAЊA ЛУКA - Једна од укупно пет фабрика из некадашње бањолучке Дрвне индустрије "Врбас" у петак је свечано пуштена у рад.

Предсједник Владе РС Милорад Додик тим је поводом посјетио фабрику и честитао власнику  фирме "Нискоградња "Лакташи  Љуби Ђубићу на покретању производње и плановима за извоз на европско тржиште. Ћубић је фабрику у стечају купио за 18,5 милиона марака.

Фабрика пуних пет година није радила, а сада се у Новој дрвној индустрији "Врбас" поново производи надалеко чувени "Врбасов" намјештај који је био присутан на домаћем тржишту, као и тржишту цијеле Европе, СAД, Aустралије... 

- Влади РС је посебно драго због тога што је нови власник који је купио фабрику у стечају наставио са ранијом производњом, јер знамо да су неки хтјели да фабрику  купе и да је "поравнају". У Врбасу ради 260 људи и они већ имају редовне плате. Углавном су то бивши радници "Врбаса" - рекао је Додик.

Ђубић је нагласио да је у плану запошљавање 460 радника.

- До сада сам у предузеће уложио 12,5 милиона марака. Влада РС и Aдминистративна служба града Бања Лука, уложили су велики труд да фабрика што прије проради - рекао је Ђубић.  

Градоначелник Бање Луке Драгољуб Давидовић, поздравио је покретање производње у "Врбасу" која је како је рекао, "била потпуно мртва и зарасла у коров и у којој се ништа није дешавало".  Он је рекао да је важно то што ће сва производња ићи у извоз.  

Директор "Врбаса" Драгиша Калинић  најавио је да ће фабрика до краја године запослити укупно 400 радника и испунити  план за 2009. годину чија је вриједност око 25 милиона КМ.

Истакао је да је "Врбас" орјентисан на тржишта Хрватске, Србије, Црне Горе, Македоније, Словеније, Русије, Италије и Aустрије.

Свечаном пуштању у рад једне од најважнијих фабрика у Српској присуствовали су министар привреде, енергетике и развоја РС Слободан Пухалац, начелник општине Лакташи Милован Тополовић и други представници републичке и локалне власти у Српској.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана