Пушимо све мање

Јелена Бјелица
Пушимо све мање

Бањалука - Повећање акциза на дуванске прерађевине у БиХ утицало је на драстично смањење продаје цигарета, тако да је у прва два мјесеца ове године издато 8,41 милион комада акцизних маркица мање у односу на исти период прошле године, подаци су Управе за индиректно опорезивање БиХ.

- У прва два мјесеца ове године УИО је издала укупно 49,44 милиона комада акцизних маркица за обиљежавање дуванских прерађевина, док је у истом периоду прошле године издато укупно 57,86 милиона комада - рекли су у УИО БиХ.

Начелник Одјељења за комуникације УИО БиХ Ратко Ковачевић истакао је да константно долази до пада броја издатих акцизних маркица.

- Један од разлога је то што одређен број људи оставља цигарете због њиховог поскупљења. Ипак, све више њих прелази на дуван јер је јефтинији од паклице цигарета. Према нашим анализама, у протеклих двије-три године дошло је до огромног повећања увоза папирића за мотање дувана - казао је Ковачевић.

Нагласио је да и поред пораста увоза папирића подаци показују да производња дувана у БиХ има константан пад.

- То је нелогично и само указује на то да се велика количина дувана у БиХ производи и продаје на црно. Немогуће да је толико повећан увоз папира за дуван, а смањена производња дувана. Ако се дуван произведе и прода на црно, на њега се не плати ни акциза ни ПДВ и због тога се мора стати у крај нелегалној производњи - истакао је Ковачевић.

Предсједник Удружења произвођача дувана РС Марко Митровић такође је истакао да је очигледно да је повећана продаја дувана на црно.

- Произвођач дувана мора да склопи уговор са откупљивачем и њему да преда све количине које он не смије продавати у листу, такозвани сирови дуван. Значи да је сва продаја дувана на црно јер само фабрика може да откупљује сирови дуван. Дуван је знатно скупљи када се продаје на црно у односу на цијену коју плаћају откупљивачу - казао је Митровић.

Додао је да такав начин продаје знатно штети буџету БиХ јер се не плаћа акциза на дуван.

Приходи

У укупним приходима по основу акциза највећим дијелом учествују приходи по основу акциза на дуванске прерађевине.

- У прва два мјесеца 2013. године прикупљено је 117,3 милиона КМ, што је за 400.000 КМ више у односу на прва два мјесеца 2012. године. Разлог за благо повећање прихода од акциза, упркос мањем броју издатих акцизних маркица, јесте повећање стопе акцизе на цигарете од почетка 2013. године - казао је Ковачевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана