ПУРС ће казнити обвезнике који у року не уведу фискалне касе

Мила Милуновић
ПУРС ће казнити обвезнике који у року не уведу фискалне касе

БAЊA ЛУКA - Aко порески обвезници до 15. новембра не уведу фискалне касе, Пореска управа Републике Српске предузеће против њих одговарајуће казнене мјере.

Предвиђене су казне од 1.500 до 15.000 КМ, а Закон предвиђа и затварање радњи које нису увеле фискалне касе, речено је на јучерашњој конференцији за новинаре ПУРС-а у Бањој Луци.

- Послије 16. новембра сви ће ући у "законску замку" и биће подвргнути законским мјерама ако не уведу фискалне касе - рекао је в.д. директора ПУРС-а Миле Баника.

Навео је да је 2.500 пореских обвезника поднијело иницијални захтјев за фискализацију, а очекује се да ће за прву групу корисника бити потребно од 30.000 до 40.000 фискалних каса.

Он каже да неће бити продужења рокова за фискализацију.

- Дали смо довољно времена пореским обвезницима да путем својих овлашћених сервисера поднесу захтјев за фискализацију -  истакао је Баника.

Према процјенама Министарства финансија РС и ПУРС-а, у Српској има око 70.000 пореских обвезника који су дужни да до краја године уведу фискалне касе. У складу са одлуком о продужењу рока за фискализацију, прва група пореских обвезника има рок да до 15. новембра уведу фискалне касе, док је крајњи рок за другу групу пореских обвезника 31. децембар.

- Од фискализације су изузети самостални пољопривредни произвођачи, власници самосталних трговачких радњи у случају да продају сопствене производе умјетничког и старог занатства, и домаће радиности на пијачним тезгама и сличним објектима. Фискалне касе неће морати да посједују енергетска, комунална, телекомуникациона и друга јавна предузећа која накнаду за пружену услугу наплаћују испостављањем рачуна, адвокати, као и вјерске организације, библиотеке и музеји - рекла је помоћник директора Пореске управе Илинка Гавриловић.

"Младост"

Предузеће "Младост" из Мркоњић Града има неисплаћене пореске обавезе још од 1990. године, а Пореска управа је са овим предузећем потписала уговор о репрограму.

- Због неиспуњавања обавеза ових дана смо раскинули уговор и спрема се отварање стечаја у предузећу - рекао је Баника.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана