Пунто у РС стиже средином новембра

Тања Милаковић
Пунто у РС стиже средином новембра

БAЊA ЛУКA - Први контингент од 300 субвенционисаних аутомобила "фијат пунто" из Крагујевца у Републику Српску требао би да стигне око 15. новембра, а цијена коју ће купци у Српској да плате биће 5.999 евра.

Рекао је ово јуче "Гласу Српске" министар трговине и туризма РС Предраг Глухаковић послије састанка у Београду са представницима Министарства економије и регионалног развоја Србије и предсједником Управног одбора фирме "Фијат аутомобили Србија" из Крагујевца Ђованијем де Филиписом.

- Влада РС је доношењем Уредбе о измјенама Уредбе о условима и начину спровођења субвенционисане куповине аутомобила "фијат пунто" прошле седмице дефинисала да свако возило субвенционише са 1.321,40 марака. Влада Србије проширила је своју Уредбу и они ће обезбиједити 613 евра по возилу у шта су урачунати трошкови транспорта, осигурања царине. Тако да купцу у РС остаје једино да плати цијену возила која износи 5.999 евра - рекао је Глухаковић.

Он је прецизирао да ће измијењена Уредба Владе РС у "Службеном гласнику РС" бити објављена 2. новембра, те да ће прва возила "фијат пунто" у Српску стићи осам дана од објављивања Уредбе, односно од 10. до 15. новембра.

У продајном салону бањолучке фирме "Самакс", овлашћеног дилера "Фијат аутомобила Србија" у РС потврдили су да први контингент аутомобила очекују 15. новембра.

- Потписивање предуговора са купцима требало би да почне 4. новембра, а чим возила стигну у Српску купци ће их моћи и преузети - казали су у "Самаксу".

Истакли су да су до сада за куповину "фијат пунта" примили 686 захтјева, али да ће у новембру тек 300 купаца бити испоштовано.

- Други контингент возила очекујемо почетком сљедеће године када би требало да буду испоштовани и остали захтјеви - казали су у овом салону.

У "Самаксу" су подсјетили да ће сваки купац по потписивању предуговора, морати да свој стари аутомобил одвезе у један од 13 рециклажних центара, гдје добијају потврду.

- Стари аутомобил послије тога одјављују у полицији, уплаћују потребан новац, те се поново враћају у "Самакс" гдје закључују уговор о куповини - додали су у овом предузећу.

Кредити

Кредит за куповину субвенционисаног "пунта" становницима у Српској даваће Уни кредит и Комерцијална банка.

- Интересовање за кредит намијењен за куповину "фијат пунта" је изузетно велико. У прилог овоме иде и најнижа каматна стопа која износи 3,7 одсто на годишњем нивоу, као и додатно умањење од 0,15 одсто за клијенте који аплицирају из изразито неразвијених и неразвијених општина - казали су у Уникредит банци, али нису прецизирали колико су захтјева за кредит примили. У обје банке казали су да ће кредите почети да одобравају када крене увоз и продаја аутомобила у РС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана