Пунто кренуо према Српској

Ведрана Кулага
Пунто кренуо према Српској

БAЊA ЛУКA - Првих 45 субвенционисаних возила "фијат пунто" кренуло је јуче из крагујевачке фабрике за Републику Српску, а у Бању Луку требало би да стигну сутра, казао је "Гласу Српске" министар трговине и туризма РС Предраг Глухаковић.

Он је јуче у Крагујевцу, са представницима Владе РС и овлашћеног дилера "Фијат аутомобила Србија" за РС, предузећа "Самакс", присуствовао испоруци првог контингента "пунта" за РС.

- Испорука првог дијела субвенционисаних возила "фијат пунто" званично је почела, тако да ће у понедјељак, послије завршетка царинских процедура, аутомобили бити уручена купцима - рекао је Глухаковић и додао да ће у оквиру овогодишњег пројекта субвенције куповине аутомобила из крагујевачког "Фијата", у Српску до 15. децембра бити испоручено и преосталих 255 возила.

Глухаковић је казао да у РС има више од хиљаду заинтересованих купаца за субвенционисаног "пунта", који се становницима у Српској продаје по изузетно повољним условима и на кредит до седам година.

- Из овог разлога Влада РС ће покушати да, у договору са Владом Србије, и сљедеће године субвенционише набавку ових аутомобила - казао је Глухаковић.

Процедуре око преузимања "пунта" у РС почеле су прошле седмице, када су први купци у фирми "Самакс" потписали предуговоре за куповину.

У "Самаксовом" продајном салону раније су истакли да су формирали резервни списак потенцијалних купаца, који ће моћи да купе "пунто" једино ако одустане неко од оних који се већ налазе на списку.

Становници Српске "пунто" плаћају 5.999 евра, а трошкове осигурања, транспорта и царине сносе владе РС и Србије.

Осим "пунта", овај договор двију влада омогућио је и повољну продају трактора који се производе у Србији на тржишту Српске.

"Пунто" на гас

У погонима крагујевачке "Заставе" јуче је почела производња "пунта" са мотором на гас. Директор новоформираног предузећа Србије и "Фијата", "Фијат аутомобили Србија", Ђовани де Филипис казао је да ће "пунто" на гас бити скупљи за 1.100 евра у односу на "пунто класик" са мотором на бензин, који кошта  6.999 евра без субвенција. Он је рекао да ће до краја године укупна производња "пунта" са различитим врстама мотора премашити 15.000 возила, а најпродаванији ће, према његовим ријечима, бити "пунто" на гас јер је најрентабилнији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана