Пунија каса доказ економског раста

Анита Јанковић Речевић
Пунија каса доказ економског раста

БАЊАЛУКА - Приходи од индиректних пореза у БиХ из године у годину константно расту и за осам мјесеци ове године достигли су 7,5 милијарди марака што је, према ријечима упућених, добар показатељ имајући у виду да је инфлација значајно склизнула па увећани бројеви свједоче о расту домаће економије.

У Управи за индиректно опорезивање (УИО) БиХ кажу да су прикупљени приходи од јануара до краја августа ове године већи за 8,25 одсто у односу на исти период прошле године.

- У овом периоду УИО је привреди вратио 1,359 милијарди КМ. Нето приходи за осам мјесеци износили су 6,144 милијарде КМ и већи су за 667 милиона КМ него у истом периоду прошле године - саопштено је из УИО.

Навели су да је за финансирање заједничких институција БиХ за осам мјесеци ове године распоређено 679 милиона, Републици Српској 1,879 милијарди, а ФБиХ 3,356 милијарди КМ. Брчко дистрикту припало је 188 милиона.

У УИО кажу да је по основу посебне путарине за изградњу аутопутева и изградњу и реконструкцију других путева, Српска ове године добила додатних 102,4 милиона КМ. По истом основу ФБиХ је припало 154,9 милиона, а Брчко дистрикту 5,2 милиона марака.

Вијест о расту прихода, сматра економиста Марко Ђого, веома је добра.

- С обзиром да инфлација значајно пада и да је посљедњих неколико мјесеци повремено забиљежена чак и дефлација, раст прихода заправо свједочи о реалном расту домаће економије. То показује да је привреда на неки начин витална јер осам одсто није мало у глобалним условима ратова и криза. Да је инфлација висока, као на примјер 2022. када је износила 17 одсто, номинални раст не би значио пуно јер би га инфлација појела, али будући да сада није висока и да се очекује да до краја године буде испод три одсто остварени раст прихода заиста показује позитивна кретања - појаснио је Ђого.

Стабилни буџетски приходи, тврди Ђого, нарочито су важни за Републику Српску сада када има проблема са финансирањем на међународним финансијским тржиштима.

-  Порески  приходи су на неки начин кичма буџета и веома је значајно да расту како би се обезбиједила стабилност исплата из касе Српске - навео је Ђого за “Глас”.

И професор на Економском факултету Универзитета у Бањалуци Драган Глигорић каже за “Глас” да је узрок раста прихода од ПДВ-а увећана потрошња грађана те једним дијелом и раст цијена.

- Грађани су ти који у коначници плаћају тај порез, али новац прикупљен од ПДВ-а у буџетима се користи за финансирање разних издатака од којих и становништво може имати користи. Пораст прихода од ПДВ-а је омогућио веће приходе буџетима и финансирање већих издатака који укључују и сервисирања унутрашњег и спољног дуга усљед раста каматних стопа - казао је Глигорић.

Висока оптерећења

Марко Ђого сматра да је пореско оптерећење у БиХ и даље високо наводећи да је у посљедњих неколико година видљива намјера власти да се намети смање.

- Збирна стопа доприноса смањена је са 33 на 31,4 одсто, стопа пореза на доходак у Српској са десет на осам одсто, док је у ФБиХ остала иста. Видљиви су помаци и иако то није ништа епохално, а правац да се смањују оптерећења је добар - навео је Ђого. 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана