Пухалац: Споразум са »Гаспромом« прекретница у сектору гаса

Срна
Пухалац: Споразум са »Гаспромом« прекретница у сектору гаса

Бањалука - Споразум Владе Републике Српске и руске компаније "Гаспром" о директној испоруци гаса представља прекретницу у развоју сектора гаса у Српској, која доноси сигурност у снабдијевању и солидне цјеновне позиције, оцијенио је директор компаније "Гас-рес" Слободан Пухалац.

Пухалац је рекао Срни да ће цијена гаса бити доста нижа у односу на постојећу, која је везана за испоруке "БХ гасу".

Он је подсјетио да су солидне цјеновне позиције нуђене и Федерацији БиХ, на које није одговорила из, како је навео, себи разумљивих разлога, непознатих за Републику Српску.

Према његовим ријечима, развој дистрибутивних потрошача и мреже односи се на дужи период, али ће се као нова могућност појавити кориштење компримованог природног гаса док се не заврши крак гасовода "Јужни ток".

"Тај погон биће врло брзо изграђен и очекујемо да ће неки од мањих или средњих индустријских капацитета користити природни гас у компримованом облику, што је као пракса развијено у сусједним земљама", рекао је Пухалац.

Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић потписала је јуче у Москви са генералним директором компаније "Гаспром" Алексејем Милером споразум о директној испоруци гаса Републици Српској, без посредовања предузећа "БХ гас".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана