Првих 300 Пунта стиже ове седмице

Тања Милаковић
Првих 300 Пунта стиже ове седмице

БAЊA ЛУКA - Први контингент од 300 субвенционисаних аутомобила "застава 10" или "пунто" у РС требало би да стигне крајем ове седмице, када се очекује и да први купци потпишу предуговоре о куповини.

Рекао је ово "Гласу Српске" директор бањолучке фирме "Самакс", овлашћеног дилера "Фијат аутомобила Србија" у РС Саша Чудић и додао да се је до сада интересовање за куповину "пунта" изразило око 400 становника Српске.

Иако је требало да потписивање предуговора са купцима почне још прије петнаестак дана, а аутомобили да стигну прошле седмице, то се није десило јер још увијек није договорена коначна цијена коју би купац требао да плати.

- Протекле седмице трајали су интензивни преговори, а у "Фијату" смо обавијештени да би завршна одлука између Министарства економских односа Србије и "Фијата" у погледу трошкова које треба да сноси Влада Србије, требало да буде дефинисана сутра или најкасније у сриједу - објаснио је Чудић.

Влада РС и Србије потписале су 15. јуна споразум о привредној сарадњи којим је грађанима РС омогућена куповина крагујевачког "пунта" по цијени од 5.999 евра са порезом.

Уговором између двије Владе тада је предвиђено да РС плати субвенцију од 1.000 евра за куповину аутомобила, а да Србија са 613 евра субвенционише транспорт, гаранције и осигурање.

- Купцу ће највјероватније остати да плати трошкове царинског евидентирања, али неће плаћати износ царине која ће бити обухваћена износом који је био предвиђен за транспорт и осигурање - рекао је Чудић и истакао да очекује да ово питање буде ријешено у складу са првобитним договором, који је ишао у корист купца.

Трошак царинског евидентирања, каже Чудић, износи један одсто од цијене, односно 60 евра, а купац ће највјероватније да плати и трошкове шпедиције, који неће бити већи од 100 евра, а купци у РС моћи ће да купе модел "фијат пунто актуел" са основним пакетом опреме.

Кредит за куповину "пунта" дају Уни кредит и Комерцијална банка, са роком отплате до седам година по дисконтним, фиксним каматним стопама од 3,7, односно 4,5 одсто.

У обје банке "Гласу Српске" раније су потврдили да постоји велико интересовање становника Српске за кредите за куповину "пунта".

Процедура

Саша Чудић каже да нове власнике "пунта" послије потписивања предуговора, чека одређена процедура. Он објашњава да када купац потпише предуговор, најприје мора да свој стари аутомобил одвезе у један од 13 рециклажних центара, гдје добије потврду, са којом свој стари аутомобил одјављује у полицији, уплаћује потребан новац, те се поново враћа у "Самакс" гдје закључује уговор о куповини.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана