Први знаци опоравка металске индустрије

Марина Чигоја
Први знаци опоравка металске индустрије

БAЊA ЛУКA - У посљедња три мјесеца у Републици Српској примјетан је раст производње у већем броју дјелатности металске индустрије, што указује на то да предузећа из овог сектора полако излазе из кризе.

Рекао је то "Гласу Српске" секретар Удружења  металургије и прераде метала у Привредној комори РС Перо Ћорић и додао да раст још увијек није на нивоу производње из прошле године.

- Металски сектор РС је најјаче погођен економском кризом. То се посебно односи на производњу основних метала, производњу већине металних производа, производњу машина и уређаја, као и на области вађења руда метала. Тренд смањеног физичког обима производње је присутан у свих девет мјесеци ове године у односу на прошлу - истакао је Ћорић.

С друге стране, каже, у односу на исти период прошле године повећана је производња моторних возила и приколица, као и производња осталих саобраћајних средстава. С обзиром на то да у овим областима дјелује мало предузећа, Ћорић каже да њихови резултати битно не мијењају слику о стању у металском сектору.

- Треба истаћи да није било значајнијег смањења броја запослених, иако је пад обима производње у неким областима износио и више од 50 одсто - нагласио је Ћорић.

Смањен обим производње, према његовим ријечима, довео је и до смањења спољнотрговинске размјене.

У Министарству индустрије, енергетике и рударства РС истичу да је сектор металске и електроиндустрије искључиво усмјерен ка извозу, који овом сектору доноси 71 одсто прихода. У Министарству објашњавају да је негативан утицај свјетске економске кризе узрок пада обима индустријске производње код једног броја предузећа, претежно извозника.

- Остварени извоз у првој половини ове године у области металске и електроиндустрије износио је око 233 милиона марака, док је увоз износио више од 488 милиона марака, па је покривеност увоза извозом износила 47 одсто. Може се закључити да је у првих шест мјесеци ове године смањен обим трговинске размјене у овој области за 60 одсто у односу на исти период прошле године, док је покривеност увоза извозом остала на истом нивоу - истакла је портпарол овог министарства Aлександра Вукашиновић.

Основни извозни производи РС, поред руде гвожђа и глинице, јесу челичне цијеви и производи настали на бази челичних цијеви, те производи као што су котлови, машине и уређаји, док се највише увозе челични лимови и све врсте челика којих нема на тржишту РС и БиХ.

Подстицаји

С обзиром на то да су предузећа из ове области извозно оријентисана, Перо Ћорић каже да је значајно што је предвиђених десет милиона марака за подстицај извоза у 2009. години знатно више него ранијих година, али да би тај новац требало што прије да буде оперативан, како би помогао предузећима да буду конкурентнија на тржишту.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана