Први уговори крајем мјесеца

Тања Шикањић
Први уговори крајем мјесеца

БAЊAЛУКA - Бивши бањалучки ФAМ "Јелшинград" регистрован је као Aкционарско друштво "Нови Јелшинград", отворен је жиро-рачун и на тај начин су створене правне претпоставке да предузеће почне са пословањем, а први уговори могу се очекивати крајем мјесеца.

Изјавио је ово у петак в. д. директора овог предузећа Мирко Даниловић.

Он је на скупу бивших радника "Јелшинграда" у Бањалуци потврдио да су у току активности на стављању производних капацитета у функцију.

- Протеклих неколико дана било је много активности на рјешавању правног статуса новоформиране фирме. То је урађено захваљујући пуном ангажману Владе РС - рекао је Даниловић.

Стављање производних капацитета овог предузећа из области машинске индустрије у функцију биће, како је рекао, обављено са властитим кадровима и већ постављеним организационим приступом, али и иницијалним средствима од 300.000 КМ које је за ово предузеће издвојила Влада РС.

- Та средства су предвиђена за почетна санациона улагања, а већ у понедјељак тридесетак радника почеће припреме за ревитализацију и санацију инфраструктурних и производних капацитета - најавио је Даниловић.

Додао је да се овим активностима постављају темељи за трајно функционисање предузећа.

- Крајем мјесеца могли би да буду склопљени и први уговори са бившим, али и новим пословним партнерима овог предузећа - истакао је Даниловић.

Представник бивших радника ФAМ "Јелшинград" Недо Никодиновић истакао је да је почетак производње од изузетног значаја за бивше раднике, чији број ће се са развојем производње повећавати.

Влада РС је прошле године за 8,2 милиона КМ купила имовину некадашњег привредног гиганта ФAМ "Јелшинград" и од тада је ова фабрика у стоодстотном власништву РС.

Имовина

Имовина ФAМ "Јелшинград" се процјењивала на 24 милиона КМ, коју је на другој поновљеној лицитацији Влада РС купила за трећину износа. Предвиђено је да купац пет година настави основну дјелатност предузећа и да има најмање 100 запослених, од чега 60 који су раније радили у овом предузећу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана